La Brașov, la Cluj-Napoca și Iași au apărut panouri publicitare cu mesaje legate de vaccinare, în care oamenii sunt îndemnați în privința acestui tratament și să citească prospectele înainte de a le folosi.
„Vaccinurile nu sunt sigure. Citește prospectele! Informează-te! Cunoaște riscurile. Libertatea este un drept, vaccinarea este o alegere” sună mesajul de pe panourile publicitare din marile orașe, potrivit activenews.ro.
Raed Arafat consideră că panourile reprezintă „un atentat la sănătatea publică” și „subminează toate eforturile din ultimele luni prin care se încearcă creșterea numărului copiilor vaccinați în România și prevenirea tragediilor precum cele din ultima perioadă cauzate de rujeolă, care a avut efectele cele mai grave asupra copiilor nevaccinați”.
Reacția lui Raed Arafat a fost una vitriolică. Acesta cere îndepărtarea panourilor, pe motiv că sunt concepute „diabolic”: „O astfel de campanie are nevoie de finanțare iar concepția este una diabolică… se vrea să spună că oamenii au dreptul la informare și la liberă alegere, un aspect cu care sunt total de acord, se vrea să ne convingă că afișul transmite un mesaj echilibrat prin care se cere populației să citească prospectul și să între pe un site de informare…sau mai bine zis, cel puțin din punctul meu de vedere ca medic, de dezinformare. Însă primul mesaj care rămâne în mentalul celui care citește este cel din primul punct și care afirmă că Vaccinurile NU sunt sigure, o afirmație care nu are nici un fundament științific și care alcătuiește mesajul principal al campaniei. Aici nu mai vorbim de dreptul la liberă exprimare ce trebuie să fie garantat tuturor ci de o campanie de dezinformare care contrazice toate probele științifice și toate doveziile cumulate pe parcursul a zecilor de ani arătând că vaccinarea a dus la scăderea mortalității și invalidității la nivelul întregului mapamond”.
El mai spune că astfel de afișe, care nu arată în mod clar cui aparține mesajul, trebuie îndepărtate întrucât reprezintă „un atentat la sănătatea publică a populației și nu poate fi considerat un banal mesaj sau o exprimare de părere”.
În 2017, proiectul legii vaccinării obligatorii a fost contestat de către mii de părinți, în mitinguri și pichetări, atât în București, cât și în țară.