Material realizat prin Programul Cultural București – Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic
Biserica Stavropoleos se află în centrul istoric al Capitalei, în imediata vecinătate a Muzeului Național de Istorie. A fost clădită în anul 1724, în timpul celei de-a doua domnii a lui Nicolae Mavrocordat de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, venit de la Mănăstirea Gura din Grecia.
Biserici ale Bucureștiului: Biserica Stavropoleos a fost clădită în anul 1724, în timpul celei de-a doua domnii a lui Nicolae Mavrocrodat
În februarie 1742, Ioanichie, în vârstă de 61 de ani pleacă la cele sfinte și este înmormântat în biserica pe care o ctitorise.
La începutul secolului 20, Biserica Stavropoleos este consolidată și îi este adaugată o nouă construcție-anexă, ridicată după planurile arhitectului Ion Mincu, care a respectat stilul brâncovenesc al ansamblului.
Biserici ale Bucureștiului: Biserica Stavropoleos a fost clădită în anul 1724, în timpul celei de-a doua domnii a lui Nicolae Mavrocordat
În construcția anexa cladită de Ion Mincu se afla o bibliotecă de o inestimabila valoare culturală, istorică și religioasă care este alcătuită din scrieri patristice, biblice, dogmatice, liturgice, dicționare și manuale de limbi clasice, dar și studii despre arta bizantină și icoana ortodoxă, istoria și civilizația românească a secolului al XVIII-lea precum și cultura medievală europeană.
Anul 1991 avea să aduca un nou păstor, părintele Iustin Marchiş, primul ieromonah al bisericii din ultima sută de ani. Acesta a început activitatea de realcătuire a obștii monahale care, alături de slujbele zilnice, se îndeletnicește cu restaurarea de carte veche, icoane și veșminte sacerdotale. În 2008 se reînființează Mănăstirea Stavropoleos, cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și are loc și Tunderea în monahism a primelor patru călugărițe. În iunie 2012 biserica Mănăstirii Stavropoleos este resfințită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu această ocazie acordându-i-se sfântului lăcaș și hramul Sf. Iustin Martirul și Filosoful.
Parohia se bucură de un excepțional cor bărbătesc care susține concerte în multe locuri din țară și din străinătate și care, de curând, a concertat și în prezența Prințului Charles, moștenitorul coroanei britanice, în timpul unei vizite efectuate de Alteța Sa Regală la Biserica Stavropoleos, din inima Capitalei.
Material realizat prin Programul Cultural București – Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic