Cartierele Bucureștiului: Calea Moșilor sau Podul Târgului de afară (VIDEO)

Cartierele Bucureștiului: Calea Moșilor sau Podul Târgului de afară (VIDEO)

Material realizat prin Programul Cultural București – Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Calea Moşilor figurează pe Lista monumentelor istorice cu peste 30 de obiective, în majoritate construite la sfârşitul secolului XIX. Primul nume a fost Podul Târgului de afară deoarece făcea legătura dintre oraş şi Târgul Moşilor care avea loc marţea şi vinerea, rost de distracţie şi cumpărături de la vlădică până la opincă. Denumirea de pod vine de la faptul că pentru a preveni noroaiele, calea a fost pavată cu bârne mari de stejar, duducile vremurilor putându-se plimba nestingherite de mâlul ce se forma în urma ploilor.

Calea Moşilor a fost o importantă arteră comercială: hanuri cu dichisuri, florărese, drogherii, băcănii, giuvaergerii şi câte şi mai câte. Mai aproape de timpul nostru merită menţionat “Vulturul de mare cu peştele în gheare”, un brand care datează de la 1878 şi care nu vindea ceea ce numele sugera, ci pânzeturi fine, dantele şi mătăsuri.

În anii 90, într-o ghenă de gunoi avea să fie descoperit Ion Bârladeanu, un artist fenomen – care la 62 de ani avea să cunoască succesul internaţional, cu ale sale colaje cu tăieturi din ziare şi reviste de prin tomberoane.

Strada Mântuleasa avea să fie scena uneia dintre cele mai interesante opere ale lui Mircea Eliade şi la numărul 9, pe strada Plantelor, în ospiciul doctorului Şuţu, urma să treacă în lumea umbrelor geniul literaturii române Mihai Eminescu.

Cartierele Bucureștiului: Calea Moșilor sau Podul Târgului de afară

Cartierele Bucureștiului: Calea Moșilor sau Podul Târgului de afară

Material realizat prin Programul Cultural București – Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)