Comparație: Samsung SyncMaster S23A350H vs. Dell S2330MX – culori vibrante la preț accesibil (FOTO)

Monitoarele folosite de desktop-urile fiecăruia dintre noi sunt extrem de importante din mai multe puncte de vedere. În primul rând un monitor prost poate afecta vederea unei persoane. Apoi, dacă nu-ți pasă de asta, poate îți plac filmele și jocurile de calitate – nici acestea nu se văd prea bine pe un monitor care nu redă bine imaginile. Din fericire, oferta de monitoare este în prezent abundentă, iar acestea au evoluat foarte rapid, de la CRT-urile de acum câțiva ani, până la ultimul răcnet în materie – monitoarele 3D cu tehnologie LED backlight. În rândurile de mai jos comparăm azi două monitoare LED de ultimă generație: Samsung SyncMaster S23A350H (759 lei – 23”) și Dell S2330MX (909 Lei – 23”).

Samsung SyncMaster S23A350H este suficient de ieftin pentru a și-l putea permite și aproape oricine, un on-screen display robust cu conexiuni accesibile și performanțe vizuale remarcabile. Are însă și câteva părți proaste: aspectul său e destul de monoton, nu dispune de opțiuni de salvare a energiei prezente la alte Samsung-uri și, cel mai important, îi lipsește conexiunea DVI – cei de la Samsung au dat-o rău în bară în acest sens având în vedere că aproape toate monitoarele care se respectă în prezent au o asemenea conexiune. Lăsând la o parte acest amănunt, monitorul Samsung oferă un foarte bun raport calitate preț.


Lui Dell S2330MX nu îi lipsește însă această conexiune, dar e și cu 150 de lei mai scump decât Samsung-ul. Monitorul Dell are un aspect estetic plăcut, este subțire, cu conexiuni bine amplasate și o performanță vizuală bună per total. Chiar și la 900 de Lei, atât cât costă, este destul de ieftin față de multe altele de pe piață, având în vedere calitățile sale tehnice. Și Dell-ul are câteva minusuri – este construit cam prost, are un stand instabil, iar navigația OSD (on-screen display) nu funcționează la fel de bine ca la alte monitoare Dell, spun cei de la CNET, care l-au testat. Per total însă, Dell S2330MX este un monitor cu un design atrăgător, bine dotat și ieftin.

Design
Samsung SyncMaster S23A350H este unul dintre monitoarele LED lansate anul trecut de companie. Are un design cu colțurile rotunjite, dar nu e la feld e subțire ca Dell-ul din acest material. În cel mai subțire punct măsoară o,8 inch grosime, la care se mai adaugă un inch – zona care include conexiunile. În cel mai gros punct monitorul măsoară 1.8 inch (4,57 centimetri). În pachet nu este inclus și suportul VESA (pentru montarea pe perete), iar la baza ramei ce încadrează ecranul a fost folosit un detaliu vizual de culoare maro. Cea mai interesantă este partea din spate a monitorului, care are gravată sigla Samsung peste mai multe linii orizontale. Suportul care susține monitorul este unulobișnuit, măsoară 10,1 inch în diametru, iar partea sa din spate joacă rolul uui cârlig pentru atașarea cablului de alimentare. Standul cu formă ovală este suficient de stabil pentru a susține greutatea monitorului.

Spre deosebire de Samsung, Dell S2330MX are un profil foarte subțire, printre cele mai subțiri disponibile la momentul apariției sale, în august 2011. În cel mai subțire punct măsoară 0,3 inch (0,762 cm) – fiind depășit la acest capitol doar de LG E2290V (0,25 inch – 0,635 cm). Totuși, în punctul cel mai gros, monitorul Dell măsoară cu 0,6 inch mai mult, tot din cauza zonei cu conexiunile.

Standul glossy, care suține monitorul, are formă rotundă și diametrul de 7.5 inch. Potrivit celor de la CNET, care au testat monitorul, acesta are probleme mari în a-și menține stabilitatea, suportul fiind prost conceput. De asemenea, calitatea construcției este precară, potrivit aceleiași surse, în special în partea din spate a ecranului. Butoanele sunt și ele cam fragile, iar la apăsarea lor se aude un sunet nedorit.

Performanțe
Samsung a făcut un pas greșit, sau poate doar unul ieftin, când a decis să nu ofere și conexiunea DVI la modelul S23A350H, și a inclus doar opțiunile de HDMI și VGA. Amatorii în ale computerelor nu vor sesiza diferența între VGA și DVI, dar cei care știu despre ce e vorba nu vor aprecia decizia Samsung. Din fericire, există opțiunea unui adaptor HDMI-VGA, prin care se poate rezolva problema. Pe de altă parte, display-ul este oferit doar cu un cablu VGA, pentru unul DVI sau HDMI utilizatorul monitorului va trebui să investească suplimentar, încă aproximativ 200 de lei pentru cele două cabluri, și sigur va avea nevoie de cel puțin unul.

Ecranul monitorului Samsung S23A350H este acoperit cu foarte mult strat antiglare (AG), care are menirea de a diminua reflexiile cauzate de lumina puternică. În schimb partea glossy este diminuată considerabil, iar odată cu ea și contrastul perceput de ochi. Un monitor glossy, care nu e acoperit cu acest strat AG are un contrast mai bun, însă face față mai greu în cazul luminii puternice.

Conform testelor celor de la CNET, monitorul Samsung s-a descurcat foarte bine la capitolul redarea culorilor. Legat la calculator prin conexiunea HDMI Samsung a avut o anumită problemă la redarea negrului, acesta nefiind complet negru ci mai degrabă gri spre negru. De asemenea, pe marginile superioare și inferioare s-a putut observa o scurgere a luminiozității.

Fișierele text se văd bine cu scris negru pe fond alb, iar fonturile sunt vizibile clar chiar și la dimensiunea 6,8 în Word. Filmele se văd cel mai bine cu presetarea Cinema, cu culori bogate și negru pronunțat. La jocuri și fotografii de asemenea nu sunt probleme, culorile afișate fiind cât se poate de luminoase, vibrante și curate, deci și jocurile se văd bine pe acest monitor. Și la capitolul consum de energie, Samsung SyncMaster S23A350H stă bine – conform testelor consumă cam 26.3 wați / oră în condiții obișnuite de folosire.

Dell S2330MX a fost testat prin conexiunea DVI, care îi lipsește Samsung-ului. Și acesta are un strat gros anti-glare, și în ciuda acestui amănunt, reflexiile sunt în continuare posibile dacă sunt așezate obiecte în apropierea ecranului, în special când acesta este mai întunecat.

Monitorul Dell nu are probleme la afișarea detaliilor negre, nu se vede nicio nuanță de gri, iar albul nu fuzionează cu culorile luminoase. Din nefericire, la capitolul redarea culorilor Dell are o problemă: deși per total le redă bine, în unele situații apare o tentă vizibilă de verde. Scurgerile de lumină s-au putut observa în extremitățile de jos și în latura stângă. Textul negru pe fond alb este redat bine și de acest monitor, iar fonturile sunt vizibile și la dimensiunea 6,8.

La redarea filmelor Dell-ul stă mai prost decât Samsung – îi lipsește senzația de vibrație a culorilor. De asemenea, ca și în azul Samsungu-ului are o problemă cu nuanța verde, situație care poate fi remediată însă prin descreșterea la nivelul 92 a verdelui din setările monitorului. Dacă este efectuat acest reglaj situația se îmbunătățește semnificativ însă verdele este în continuare sesizabil.

Se pare însă că monitorul Dell stă mai bine la redarea negrului – față de cel Samsung la care sunt mai spre gri. Nici la jocuri nu se compară cu culorile Samsung-ului, afișându-le cu aceeași tentă ușoară de verde. La fotografii culorile afișate de monitorul Dell sunt decente, dar din nou nu se ridică la înălțimea Samsung-ului.

Și Dell S2330MX este prietenos cu mediul, consumul său fiind rezonabil, chiar mai mic decât al Samsung-ului S23A550H – 24,8 wați.

Concluzii:
Ambele monitoare comparate în acest material au puncte slabe și puncte forte. Samsung-ul se mândrește cu o calitate foarte bună a imaginii, un design ok, dar nu are intrare DVI și nici cabluri adaptoare HDMI-DVI, ceea ce înseamnă că viitorul său utilizator va trebui să investească o sumă semnificativă în plus (100-200 de lei). Iar dacă adaugă acești bani la cei 760 de lei, cât costă Samsung-ul, își poate lua un alt monitor care îi oferă și intrare DVI, uneori și cablu inclus în pachet. Pe de altă parte, nu multe monitoare se mândresc cu o calitate a imaginii la fel de bună ca a monitorului Samsung S23A550H.

Dell S2330MX este ceva mai complet, are un design mai frumos și intrare DVI, doar că stă mai prost la afișarea culorilor. Iar prețul său este cu aproape 200 de lei mai mare decât cel al Samsung-ului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:49 - Continuă haosul din Georgia după alegerea președintelui. Actuala șefă a statului nu vrea să plece și cere reorganizarea alegerilor
08:22 - Marea problemă pentru România de la intrarea completă în Schengen. Ce s-ar putea întâmpla de la 1 ianuarie
23:51 - „360 de grade”, cu Alina Bădic | Prof. univ. dr. Dulcan: Un om care respectă legile bunului simț e mult mai agreat de rațiunea divină decât unul care se dă toată ziua cu capul de icoane, apoi își chinuie familia (VIDEO)
23:25 - „360 de grade”, cu Alina Bădic | Prof. univ. dr. Dulcan: Suferința este una dintre căile ce i se dau omului pentru a se înțelepți, pentru a se întreba, pentru a învăța ceva (VIDEO)
22:57 - Românii au ajuns să facă ”echipă” ca să cumpere porc de Crăciun. Cât costă un kilogram
22:26 - Rata de abandon universitar este tot mai mare. „Nu sunt informații actualizate, ceea ce se cere pe piața muncii”
21:49 - Arad: Poliţiştii locali i-au vizitat acasă pe elevii chiulangii. Ei susțin că nu se pot trezi dimineața să meargă la școală. Ce spun părinții
21:23 - Miliardarul Isak Andic, fondatorul lanțului de modă Mango, a murit după ce a căzut de pe o stâncă
20:58 - Simona Pătruleasa, despre cum îşi educă fiica: „Ne percepe ca fiind exigenţi, dar credem că în viitor ne va mulţumi”. Ce reguli trebuie să respecte Ingrid
20:17 - Câți bani face Denisa Tănase, fosta membră a trupei Bambi. Și-a construit un imperiu datorită parfumurilor