Statele Unite şi Turcia au eliminat, joi, toate restricţiile reciproce privind vizele, iar Washingtonul susţine că a primit asigurări din partea Ankarei că niciun membru al misiunii americane nu va fi vizat de acţiuni represive, după arestarea a doi angajaţi în acest an, relatează agenţia Anadolu, citată de Mediafax.
Statele Unite au suspendat serviciile de vize în cadrul misiunilor diplomatice din Turcia în luna octombrie, iar Turcia a replicat cu măsuri similare. Conflictul a fost declanşat de arestarea a doi angajaţi ai consulatului SUA din Istanbul, suspectaţi de implicare în tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016.
Joi, ambasada SUA de la Ankara a precizat că "bazându-se pe respectarea unor asigurări oferite, Departamentul de Stat este încrezător că situaţia de securitate s-a îmbunătăţit suficient pentru a permite reluarea completă a serviciilor privind vizele în Turcia". În replică, însă, ambasada Turciei la Washington a respins acest anunţ şi a subliniat importanţa statului de drept.
Relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO s-au înrăutăţit în ultimul an, Turcia protestând în mod oficial faţă de refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe clericul musulman Fethullah Gulen, considerat responsabil de către regimul Recep Tayyip Erdogan pentru puciul eşuat din iulie 2016.
Recent, Turcia a fost lider de opinie la ONU pentru adoptarea unei rezoluţii care denunţă decizia preşedintelui american de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului.