În calitatea sa de istoric, prof. univ. dr. Bogdan Maleon, bărbatulde 42 de ani găsit mort alături de soția sa,a acordat un ultim interviu chiar înainte de Crăciun, pentru ediţia specială de Revelion a Ziaruluide Iaşi.
Astfel, Bogdan Maleon declara că menirea unui istoric nu este aceea de a face predicții, dar că se poate discuta despre ce se poate întâmpla în viitorpornind de la realităţile contemporane sau de la analiza evenimentelor trecute.
Despre o Românie întregită, istoricul spunea: „În primul rând, ne referim la o structură suprastatală spre care România a aspirat, care este Uniunea Europeană, şi în care s-a integrat. Şi, credem noi, că acesta va trebui să fie şi drumul Republicii Moldova. Dacă vorbim despre celelalte teritorii româneşti, respectiv Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei, lucrurile devin mult mai complicate pentru că, în primul rând, în acele teritorii românii nu mai au majoritatea din punct de vedere etnic. S-a produs un proces ireversibil de schimbare a componenţei etnice şi nu cred că este rezonabil să considerăm că acele teritorii vor mai ajunge vreodată să facă parte din România“.
Bogdan Maleon a vorbit și despre clasa politică actuală, spunând că oamenii care „ar trebui să reprezinte interesele României în plan extern nu fac altceva decât să producă o continuă degradare a imaginii ţării prin disputele interne pe care le provoacă, mai ales că majoritatea acestora au caracter personal. Nu mai suntem capabili să vorbim despre ţeluri”.
Istoricul a vorbit în acest context și despre verticalitate: „Cei care se dovedesc a fi dispuşi să facă orice fel de compromis ajung să îşi menţină poziţiile în dauna oamenilor verticali, oameni cu anumite principii morale care sunt, fără ezitare, sacrificaţi. E vorba de regrupări succesive în ceea ce putem numi coaliţii ale mediocrităţilor“.
Bogdan Maleon avea o activitate didactică impresionantă. În2015, era prof. univ. dr. la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”. Tot atunci a fost numit director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi. A publicat zeci de articole și volume de specialitate, scrie Libertatea.