Situaţia din Orientul Mijlociu, colaborarea Rusia-NATO în domeniul apărării antirachetă şi implicaţiile crizei financiare asupra securităţii internaţionale sunt subiectele fierbinţi aflate pe agenda liderilor politici internaţionali, care se află sâmbătă la Munchen, la Conferinţa pentru Securitate. La reuniune participă şi Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu.
În aşteptarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, secretarul american de Stat a luat poziţie faţă de situaţia din Siria, foarte tensionată în acest moment.
„Suntem alături de Liga Arabă şi cerem încetarea vărsării de sânge şi un viitor democratic pentru Siria”, a declarat Hillary Clinton, secretar american de Stat.
Dar Siria nu este singura ţară din Orientul Mijlociu care dă bătăi de cap Occidentului.
„
În vreme ce Iranul continuă să sfideze obligaţiile pe care le are, Statele Unite, Europa şi alţi parteneri au decis impunerea celor mai dure sancţiuni de până acum”, a mai spus Hillary Clinton.
Cum era şi de aşteptat, situaţia din Grecia nu putea să fie ignorată de liderii lumii.
„Această idee fixă legată de reducerile bugetare este fatală. Nicio economie nu-şi poate reveni fără investiţii. Economia Greciei nu se află doar în recesiune, ci trece printr-o criză în toată puterea cuvântului. De aceea, eu cred că această ţară are nevoie de investiţii”, a declarat Martin Schultz, preşedintele Parlamentului European.
Ministrul elen de finanţe a anunţat că noul acord între Grecia şi creditori ar urma să fie semnat până la finalul săptămânii. Astfel, va fi posibilă primirea unei noi tranşe de împrumut pentru statul elen, bani care ar trebui să-i asigure supravieţuirea până în 2014.
La cea de-a 48-a reuniune a Conferinţei de la München, unul dintre cele mai importante forumuri internaţionale pentru securitate, au venit anul acesta zece şefi de stat şi de guverne, precum şi 40 de miniştri de Externe şi ai Apărării.
Printre participanţi s-au aflat secretarul american de stat Hillary Clinton, secretarul american al Apărării, Leon Panetta, dar şi Dmitri Rogozin, vicepremier rus şi reprezentant al Moscovei la NATO.
Rogozin a criticat în repetate rânduri România pentru că a acceptat găzduirea unor elemente ale scutului antirachetă american la Deveselu.