Vizită tensionată a lui Erdogan în Grecia: Președintele turc, schimb de replici tăioase cu omologul elen și cu premierul Alexis Tsipras 

Vizită tensionată a lui Erdogan în Grecia: Președintele turc, schimb de replici tăioase cu omologul elen și cu premierul Alexis Tsipras 

Prima vizită din ultimii 65 de ani a unui preşedinte turc în Grecia a fost marcată de tensiuni. Schimburi de replici acide au marcat atât discuțiile dintre liderul turc Recep Erdogan și omologul său grec Prokopis Pavlopoulos, cât și întrevederea dintre șeful statului turc și premierul elen Alexis Tsipras, informează Digi 24.

Mărul discordie a fost solicitarea lui Erdogan ca tratatul care a stabilit granițele dintre cele două țări să fie modificat. Este vorba despre Tratatul de la Lausanne, încheiat în 1923.

„E nevoie de o aducere la zi, în acest tratat există probleme în suspensie și chestiuni de neînțeles, a fost semnat cum 94 de ani”, a subliniat Erdogan la întrevederea cu președintele grec Prokopis Pavlopoulos.

Replica omologului său a fost fermă.

„Tratatul nu este negociabil, nu are nevoie de revizuire, nici de aducere la zi”, a spus Pavlopoulos.

De asemenea, șeful administrației prezidențiale turce i-a sugerat președintelui Greciei că ar trebui să îmbunătățească respectarea drepturilor minorității musulmane de pe fostul teritoriu al Traciei, consacrate în Tratatul de la Lausanne.

Ulterior, Recep Erdogan a declarat, în conferința comună cu Alexis Tsipras, că Turcia „nu râvnește la integritatea teritorială a niciunei țări” și a subliniat importanța continuării dialogului pentru găsirea de soluții la chestiunea cipriotă și delimitarea platoului continental în Marea Egee.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`