Poate fi priponit Liviu Dragnea? Da. Cu o singură condiție…

Poate fi priponit Liviu Dragnea? Da. Cu o singură condiție...
Inquam Photos, Octav Ganea

După principiul garniturii de tren, conform fiecare vagon poate să fie ultimul, era de așteptat ca întreaga țară să-și mute atenția de la dezbaterile Comisiei speciale (prezidată confuz și cu viteza melcului de PSD-istul Florin Iordache) care dezbate Legile justiției, către înghesuiala din fața DNA, când Liviu Dragnea s-a dus să ia cunoștință că i s-a pus sechestru pe avere, în dosarul Tel Drum. Întrebat la Ploiești dacă a vizionat tămbălăul, însuși Președintele Iohannis a recunoscut că n-a avut încotro. Și are dreptate. Dacă o lume întreagă se uită, în același timp, la un film deocheat, acela nu mai e un film deocheat, ci un seism social de importanță internațională.

Cele două evenimente, cercetările în dosarul Tel Drum și dezbaterile Comisiei extraordinare, nu sunt însă două „vagoane” aflate pe acceeași magistrală, ci în acerbă competiție, pe două rânduri de șine paralele!

Să facem o scurtă recapitulare a cazurilor cu care DNA tot încearcă, până acum zadarnic, să-l înhațe pe Liviu Dragnea.

  • Cazul Fortaleza-Brazilia. Apropiați ai lui Dragnea sunt acuzați că, probabil în numele șefului lor, fac acolo achiziții masive de imobile, plătind cu bani spălați. Procurorii brazilieni spun că au cercetat și că totul e în regulă. Cu bani spălați sau nu, afacerile sunt curate. Case closed!
  • Dosarul Referendum 2012. Cel pentru demiterea lui Traian Băsescu, pe atunci șef al statului. Dragnea este acuzat că a fraudat scrutinul, organizând niște tombole cu premii care stimulau prezența la urne și că a trimis pe telefoanele cetățenilor mesaje mobilizatoare. Adică de „săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite”. Dragnea se apără spunând că inițiativele au aparținut în mod difuz mânjilor din PSD, al căror elan revolușionar el nu-l poate controla. Este totuși condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și la o perioadă de încercare de patru ani. Pedeapsa se apropie de termenul la care va fâsâi complet.
  • Dosarul Bombonica. Prodana, pe numele de fată, Bombonica, fosta soție a lui Dragnea, este urmărită penal de DNA pentru abuz în serviciu. Fiindcă, din funcția de coordonator al unui Complex de servicii destinate copiilor și ca șef al Centru cu atribuții similare de la CJ Teleorman, a angajat fictiv două doamne, care nu au trecut vreo șase ani pe la muncă, ci stăteau de fapt la dispozția consortului, pe la sediul PSD. Au încasat astfel niște lefuri necuvenite și au adăugat niște ani de vechime pe cărțile de muncă. Liviu Dragnea e doar agățat ca suspect și acuzat de instigare la abuz în serviciu, în calitatea sa de președinte al CJ Teleorman și de lider al organizației PSD județene. Doamna Bombonica cedează cu nervii și divorțează. Înalta Curte de Casație și Justiție clasează temporar cazul drept „excepție”. CCR luase deja în discuție redefinirea noțiunii de abuz în serviciu și a pragului de la care aceasta ar putea fi calificată ca atare. Până când CCR se va pronunța, dezbaterea speței se suspendă, pa și la gară!
  • Dosarul Belina. Bucurându-se de o garnitură de denunțători celebri, Dragnea e acuzat că, sub ministeriatele Rovanei Plumb și Sevilei Shhaideh, care au semnat niște hotărâri de Guvern, a transferat părți din insula Belina și Brațul Pavel din proprietatea Apelor Române, adică a statului, în cea a C.J. Teleorman, iar apoi le-a închiriat firmei Tel Drum, pe care se presupune că o controlează. Din seninul cerului, nimeni nu are habar de ce anume tocmai el, amicul Călin Popescu Tăriceanu se pomenește că se revoltă și depune la CCR o hârtie prin care reclamă conflictul juridic de natură constituțională dintre Guvern și DNA. Cu alte cuvinte, șeful Senatului întreabă revoltat: cu ce drept mârâie DNA la o hotărâre a Executivului? Ca și în cazul Bombonica, până CCR se va pronunța, hai noroc și-un praz verde! Dar, surpriză!, chiar astăzi CCR s-a pronunțat: reclamația lui Tăricenu nu are temei! „Curtea, cu unanimitatea voturilor celor prezenţi, a respins sesizarea şi a constatat că nu există un conflict de natură constituţională între Guvernul României şi Ministerul Public”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu. De asemenea, un procuror DNA, prezent şi el la şedinţă, a declarat că o acceptare a conflictului constituţional echivalează cu o exonerare de răspundere penală a funcţionarilor publici cu rang înalt. Reacția lui Dragnea: e curios să afle care va fi expunerea de motive a Curții.
  • Dosarul Tel Drum. „Belina” se va dovedi doar „râma” din cârligul undiței cu care DNA vrea să-l „pescuiască” pe Dragnea. Prin recul, în discuție a intrat firma Tel Drum. Care, spun procurorii, a fost privatizată, pe mutește, în jurul anului 2000 și la care Dragnea a preluat controlul prin interpuși: acțiunile nenominale la putător i-ar aparține! Mai mult, CJ Teleorman a cumpărat un utilaj de asfaltare, în valoare de 30 de milioane de lei, pe care apoi l-a cedat Tel Drum-ului. Evident, a și modificat pe șest caietul de sarcini, așa încât nicio firmă care nu dispune de un mastodont asemenea să nu poată câștiga în Teleorman vreun contract de asfaltare! Mai mult, cu scula respectivă Tel Drum a executat o lucrare de drumuri cu fonduri europene, gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene, condus pe atunci de…Elena Udrea! Așadar prejudiciile reclamate: 21 de milioane de euro din bugetul UE și 31 de milioane de lei din bugetul României. Dragnea e acuzat de abuz în serviciu, fraudă cu fonduri europene și constituirea unui grup infracțional organizat. Tuturor celor pomeniți în dosar, deci inclusiv lui, li se pune sechestru asigurator pe averi. Sechestru pe care Dragnea l-a și contestat la Înalta Curte de Casație și Justiție. De remarcat că, nici autoriatatea de maangement (MDRFE) și nici CJ Teleorman, adică păgubiții, nu s-au constituit ca părți civile cu privire la prejudiciile (peste 31 de milioane de lei), ce ar fi fost produse prin infracțiunea de abuz în serviciu.

Acesta este tabloul general. Însă problema e alta.

Cum lui Liviu Dragnea averea i-a rămas cam mică (doar peste 127 de milioane de lei), ca să acopere paguba, DNA a promis că va cotrobăi cu minuțiozitate, ca să descopere și faptul că „părțile sociale din cadrul persoanelor juridice de drept privat” îi aparțin tot lui Dragnea, să le sechestreze și pe acelea și să limpezească totul. Adică, acum, ca să fie „bazată”, DNA caută acul în carul cu fân, fix când în Comisia extraordinară a lui Iordache se lucrează la detonarea abuzului în serviciu!

DNA uită că acțiunile cu pricina sunt nenomimale și ar fi putut fi pasate oricui, printr-un act notarial, oriunde pe mapamond, în orice paradis fiscal! Până le va dovedi, probabil că în România va fi deja restaurată monarhia constituțională!

Mult mai eficientă ar fi dacă s-ar grăbi pe dâra incriminării abuzului în serviciu și nu s-ar duce aiurea „după fentă”!

Pentru că și Iordache se grăbește!

DNA, nu mai e timp!

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)