Votarea Codurilor: De Sărbători, ca hoții?

Votarea Codurilor: De Sărbători, ca hoții?
Octav Ganea, Inquam Photos

La acest sfârșit de an, într-un peisaj geopolitic situat pe buza exploziei, România pare a fi un camion rămas fără frâne în pantă.

În arena politică, la vârf, nimeni nu se mai înțelege cu nimeni.

Între Coaliție și Palatul Cotroceni, scurtcircuitele au început să arunce scântei. Fiindcăa sugerat că e puțin dus când vede peste tot conspirații, Tăriceanu a refuzat invitația Președintelui Iohannis la parada de „1 Decembrie”, afirmând că astfel ar cauționa existența „statului paralel, pe care Președintele se face că nu-l vede și nu-l cunoaște”, dar pe care, de fapt, „îl patronează”. De asemenea, la întrebarea dacă va merge la recepţia organizată de preşedintele Klaus Iohannis de 1 Decembrie, Dragnea a spus la repezeală : „Nici vorbă de recepţie!” . Chiar dacă în privința respectivului „stat din umbră” Tăriceanu pare a fi de acord cu rezoluția PSD de la Herculane, document ce reclamă public această structură paralelă, recunoaște că prietenia lui cu Liviu Dragnea nu trece printr-un anotimp prea fast. Iar contrele mârâite pe tema noului Cod Fiscal dintre șeful PSD și propriul premier, Mihai Tudose, nu mai sunt de mult o taină. Iar anunțul lui Ludovic Orban conform căruiarecenta moțiune de cenzură introdusă de PNL împotriva guvernului Tudose ar putea să fie susținută și de parlamentari PSD nu a făcut decât să pună paie pe focși să dezvăluie un colos politic, cu picioare de lut,aflate în anticamera fracturii.

Nebunia și incertitudinile stârnite prin deciziile de a trece contribuțiile sociale de la angajator la angajat, bâlbele despre impozitarea veniturilor celor care lucrează în industria IT, creșterea salariilor bugetarilor și a pensiilor în detrimentul investițiilor dar, mai ales, introducerea pe șest a unei modificării ce impune pentru angajatori obligaţia negocierii colective până pe 20 decembrie au reprezentat detonarea primului foc bengal.

S-a atras însă atenția că ar avea doar menirea de a abate atenția și de-a acoperi cu ape tulburi lovitura care urmează: adoptarea în goană a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, a Statutului Magistraților, a legii de funcționare a CSM și a Legii de organizare judiciară.

Dar se pare că lucrurile s-au petrecut tocmai pe dos. Despre Codul Fiscal se vorbește mai încet, iar patima dezbaterilor s-a mutat pe pachetul Legilor justiției. Au ocupat prim-planul skanderbeg-urilor publice ipoteza omiteriiPreședintelui din procedura de numire a șefilor de Parchete, apoi revenirea, via Liviu Dragnea, la această prevedere, deși rămăseseră dubii în legătură cu puterea prezidențială de revocare a acestora; marți însă, Președintele comisiei speciale care se ocupă de legile justiției a anunțat că șeful statului va fi păstrat și în procedura de numire, și în cea de revocare a procurorilor de rang înalt. La fel aburită a fost problema numirii președinților și vicepreședinților Înaltei Curți de Justiție. Apoi, trecerea Inspecției judiciare a CSM în subordinea Ministerului Justiției. Din urmă, au venit atitudini extrem de acide din partea Administrației Prezidențiale, Ambasadei SUA, Comisiei Europene, Ministerului Public, CSM, DIICOT.

Însă, cel mai tare a inflamat spiritele chestiunea definirii abuzului în serviciu. Că fie să se stabilească un plan minimal al prejudiciului, fie să se redefinească infracținea cu pricina. Deși Președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Koen Lenaerts, a spus răspicat că infracțiunea de abuz în serviciu nu ar trebui să depinda, în principiu, de dimensiunea pagubelor, arătând că poate exista o faptă penală ce nu provoacă pagube, dar care rămâne în continuare faptă penală. Pe de altă parte, majoritatea PSD-ALDE intenționa să redefinească abuzul în serviciu, în sensul că fapta constituie infracțiune numai dacă provoacă niște „consecințe deosebit de grave”.S-a vorbit chiar despre o abrogare completă a acestei infracțiuni. Pragul a variat între o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei, deputatul Florin Iordache, șeful Comisiei a fost mai „aspru” și a propus „undeva pe la 190.000”, fără să aducă nici un argument. În cazul acesta, lucrurile deveneau de-a dreptul flagrante: era foarte limpede că noua definiție a abuzului l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea să scape de dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu și fals intelectual,unde prejudiciul a fost stabilit la 100.000 de lei. Alte surse indicau că majoritatea PSD – ALDE ar vrea să modifice legea astfel încât, dacă nu există dare sau luare de mită, să nu existe nicio încălcare a legii!

Cel mai bizar aspect al acestei ultime zarve e însă altul: calendarul precipitat al aprobării tuturor acestor acte normative. Peședintele comisiei speciale preconiza ca „joi, vineri” totul să fie gata, în cel mult 10 zile să fie votate în plenul celor două Camere, deși au primit aviz negativ de la CSM, iar asociațile de magistrați au cerut retragerea lor. La Camera Deputaților, ar urma să poposească doar cinci zile, pentru cei care vor să facă amendamente, apoi se vor întoarce la comisie, pentru a fi discutate, votate și trimise în plenul Camerei Deputaților. Procedura ar urma să se repete în Senat, iar pe la jumătatea lunii decembrie, adică între Moș Nicolae și Moș Crăciun, să plece spre promulgare. Ar urma ca Președintele să se pronunțe în cel mult 20 de zile. Dacă nu e de acord, le poate trimite înapoi în Parlament. Însă doar o singură dată! Dacă Parlamentul le va vota din nou, Președintele Iohannis va fi obligat să le promulge! Mai mult, Liviu Dragnea a spus clar: legile justiției vor fi adoptate în această sesiune parlamentară, cu sau fără importantul aviz al Comisiei de la Veneția! Deci pe „repede înainte”!

Colac peste pupăză răbufneșteși stirea că Alianța PSD – ALDE, printre atâtea chichițe procedurale, coace la foc iute suspendarea Președintelui Iohannis!

O sesiune parlamentară de urgență, poate că ar putea limpezi lucrurile în timp util! În orice caz, în preajma Anului Nou,adică! „Timpul nu mai are răbdare”, iar altfel puiul ar putea fugi cu ața!

Oare de ce această goană legislativă din preajma Crăciunului, pe deasupra Revelionului, spre Sfântul Ion, după care românii abia încep să se dezmeticească din „magia sărbătorilor”?

Nu mai e nici un secret pentru nimeni că, de obicei, legile „cu dedicație” sunt date parșiv, fie înaintea unor zile importante, fie în vremea concediilor!

Mai mult, un posibil răspuns pare a fi prins transparență marți, când o veste a căzut precum ciclonul OLAF: DNA a pus sechestru pe averile suspecților din dosarul Teldrum!

Inclusiv pe cea a lui Liviu Dragnea!

Pe stradă, românii rămân, mai departe, și ei împărțiți în două tabere clare.

Dar nu sunt hotărâți încă ce să aleagă: tihna și bucuria Sărbătorilor, ori ieșirea la proteste.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni