Cum poți să scapi de plata creditului fără să fii executat silit: Vezi profilul românilor care au datorii la bănci și scapă de ele

Cum poți să scapi de plata creditului fără să fii executat silit: Vezi profilul românilor care au datorii la bănci și scapă de ele
Foto: romanialibera.ro

Persoană cu credit mic, fără bunuri sau venituri care să poată fi executate silit. Acesta este profilul românilor care au datorii la bănci şi totuşi au scăpat de plata creditului. Motivele oamenilor sunt variate: nu au bani sau pleacă în străinătate şi astfel scapă de împrumuturile de la bănci, deoarece costul pe care recuperatorii le-ar avea de achitat pentru identificarea lor sunt mai mari decât restanţele în sine.

Împrumuturile sub 100 de euro sau chiar de 1.000 de euro care care nu au fost înapoiate pe cale amiabilă, au fost anulate, a declarat pentru jurnaliştii de la Evenimentul Zilei un coordonator de recuperare creanţe.

Beneficiarii acestei metode sunt persoanele care nu au nimic de pierdut sau care pleacă în străinătate şi nu mai pot fi găsite pentru a rambursa banii. În aceste cazuri, recuperatorii preferă pur şi simplu să le şteargă datoriile.

„Dacă valoarea este mică şi nu am reuşit să luăm legătura cu debitorul, propunem (companiei sau băncii – n.r.) suspendarea colectării. Atunci când costurile cu identificarea persoanelor ce nu mai domiciliază pe teritoriul ţării sunt mai mari decât creanţa, se renunţă”, spune Alexandra Rusen, coordonator de recuperare creanţe Coface.

Conform legii, dacă trec trei ani de la data la care clientul a început să întârzie cu plata, debitul se anulează. Debitorul, însă, poate fi urmărit toată viaţa. Banca îi trimite notificări la adresa din contractul de credit sau îl execută silit imediat ce acesta obţine un venit sau o proprietate. Specialiştii din sistemul financiar îi sfătuiesc pe cei care au contractat un credit şi nu mai au bani să-şi achite rata să comunice acest lucru băncii, pentru că există mai multe soluţii de rezervă. Cea mai avantajoasă dintre acestea, este renegocierea dobânzii la una mai mică. Totodată, se poate acorda o perioadă de graţie sau rescadenţarea împrumutului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)
16:15 - Profesorul Mircea Dumitru: Ne confruntăm cu o criză de lideri. Nu știu cu cine voi vota, dar voi merge la vot. Vreau să joc, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație