Megaafacerea TelDrum. Cum a creat Dragnea un sistem abonat 18 ani la banii publici/ Prejudiciul în noul dosar: 30 de milioane de lei şi 20 de milioane de euro

Megaafacerea TelDrum. Cum a creat Dragnea un sistem abonat 18 ani la banii publici/ Prejudiciul în noul dosar: 30 de milioane de lei şi 20 de milioane de euro
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Prejudiciu imens în noul dosarcare îl vizează pe Liviu Dragnea! DNA a transmis că în această speță prejudiciul este de aproximativ 30 de milioane de lei prin abuz în serviciu și alte 20 de milioane de euro prin fraudarea fondurilor europene.

DNA a început urmărirea penală a lui Dragnea sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase. În același dosar sunt urmărite penal alte opt persoane, între care reprezentanţi ai firmei TelDrum. Dragnea a negat mereu că ar avea vreo legătură cu TelDrum.

Afacerea TelDrum a început în 1999, având ca acționar unic Consiliul Județean Teleorman. Firma trebuia să se ocupe de reparații pe drumurile județene. În 2000, șefia CJ Teleorman a fost câștigată de Liviu Dragnea și, în același an, Dragnea a intrat în Consiliul de Administrație al regiei.

Tot în 2000, sub conducerea lui Liviu Dragnea şi având susţinerea majorităţii consilierilor PSD, CJ Teleorman a făcut un credit de 1,54 milioane de lei pentru achiziţionarea unui utilaj numit „Trenul Reciclator – stabilizator la rece în situ“, folosit la asfaltat. Utilajul urma să intre în patrimoniul regiei TelDrum.
Și în același an, sub semnătura lui Dragnea, s-a decis scoaterea la vânzare a acţiunilor TelDrum pemotiv că era o societate considerată neprofitabilă, amintește Adevărul. Acțiunile au fost cumpărate în 2001 de Marian Fișcuci, fost coleg de liceu al lui Liviu Dragnea. Noul proprietar a primit și utilajul cumpărat de CJ Teleorman.

Din momentul privatizării societăţii, toate lucrările de reparaţii pe drumurile din Teleorman au fost efectuate de TelDrum. Iar explicația este simplă: caietele de sarcini pentru licitaţii, întocmite de Direcţia Generală de Servicii a CJ Teleorman, impuneau participanţilor deţinerea tocmai a ”trenului Reciclator – stabilizator la rece in situ”, utilaj deținut doar de TelDrum. Practic, TelDrum a câștigat licitații în serie tocmai pentru că ele au fost organizate de asemenea manieră încât doar această societatea să întrunească toate condițiile necesare.

În 2005, CJ Teleorman a decis scoaterea la licitaţie a utilajului pentru care făcuse credit în 2000. Trenul a fost vândut, la a doua strigare, lui Marian Fișcuci, prietenul lui Dragnea și proprietarul TelDrum.

De la privatizare, TelDrum,firma de drumuri care avea în dotare acum şi singurul tren reciclator „in situ la rece” din judeţ, a câştigat toate contractele de reparaţii şi reabilitări la drumurile judeţene din Teleorman. Dacă înainte de privatizare, în 2001, firma avea un profit net de doar 250.000 de lei, în 2003 a ajuns la un profit net de 6,6 milioane lei, precizează Adevărul.

TelDrum a câştigat şi cele mai importante proiecte finanţate cu fonduri europene derulate în Teleorman, pe vremea când judeţul era condus de Liviu Dragnea. Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al Direcției Naționale Anticorupție, a explicat pentru news.ro cum s-a întâmplat acest lucru. Și de această dată, utilajul a avut un rol important.

"Prejudiciile constatate până la acest moment se constituie din două sume – un prejudiciu din abuz în serviciu, aproximativ 30 de milioane de lei, şi un prejudiciu de 20 de milioane de euro, bani obţinuti nelegal, ca urmare a fraudării fondurilor europene. Un element important de precizat este că felul în care se obţineau ilegal banii din finanţare europeană presupunea falsificarea unor date insertate în proiectele tehnice. În principal, se trecea o cerinţă ca metoda folosită la asfaltarea drumurilor să fie una anumită, care permitea câştigarea licititaţiei de către firma Tel Drum, pentru că numai această firmă deţinea un anumit utilaj care era trecut în caietul de sarcini. Este un utilaj care a fost preluat de la Consiliul Judeţean. Inițial, a fost cumpărat din bani publici şi dintr-un credit contractat de Consiliul Judeţean şi ulterior a fost trecut în proprietatea firmei Tel Drum", a explicat Săplăcan, citată de news.ro.

În 2006, deși firma era extrem de profitabilă, Fişcuci a vândut-o altor apropiaţi ai lui Dragnea. Noii oameni din acționariat, Liviu Lucian Dobrescu și Mugurel Sorin Gheorghieş, sunt foşti colegi de facultate ai lui Liviu Dragnea, de pe vremea când acesta era student la Transporturi. Cu acţionarii TelDrum, Dragnea recunoştea în 2011 că a cântat în facultate într-o trupă rock.După scandalul cu fonduri europene din 2011, acţionariatul a trecut într-o nebuloasă şi mai deasă: acţiuni la purtător.

După ce Liviu Dragnea a ajuns în Guvern în 2012, TelDruma început să aibă contracte în aproape toate colţurile ţării. Datele de pe site-ul Ministerului Finanţelor arată că TelDrum a câştigat în 2013 contracte în valoare de 72,4 milioane de euro, iar în 2014 – de 40,7 milioane de euro. TelDrum SA a avut în 2015 contracte în valoare de 185,82 milioane lei, majoritatea fiind afaceri cu bani publici.

TelDrum a continuat să câştige contracte şi după ce a intrat în vizorul DNA în dosarul ”Belina”. Controversata firmă a câstigat în luna octombrie 2017 contractul pentru deszapezirea drumurilor din Teleorman în urmatorii patru ani, un contract care îi va aduce 96 de milioane de lei de la Consiliul Judeţean Teleorman.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`