Condamnarea fostului premier român nu a rămas fără ecou în presa străină iar atacurile la adresa clasei politice române continuă. Într-un comentariu intitulat „Năstase Răstignit”, săptămânalul The Economist cataloghează condamnarea ca un avertisment pentru politicienii corupţi din România.
Năstase este primul şef de Guvern din epoca post-comunistă care a fost condamnat pentru corupţie.
Prestigioasa publicaţie consideră că această decizie ar fi trebuit luată de multă vreme, şi nu numai în cazul fostului premier. Chiar dacă sentinţa constituie un precedent valoros, The Economist notează că el a scăpat de alte acuzaţii de corupţie, mult mai grave.
De exemplu, investigaţiile cu privire la proprietăţile imobliare sau obiectele de artă pe care le-a dobândit în timpul mandatelor sale nu s-au finalizat cu vreo condamnare importantă.
Imaginea de intelectual burghez pe care a cultivat-o l-a ajutat să îl învingă pe Traian Băsescu, dar cu toate acestea, el a obligat posturile radio şi televiziunile de stat să urmeze o politică pro-guvernamentală, exact ca pe vreme comuniştilor.
În mod ironic, promisiunea de a lupta împotriva corupţiei l-a făcut pe Traian Băsescu să îl învingă pe Adrian Năstase în 2004. Fostul premier rămâne cea mai proeminentă personalitate politică învinsă de Direcţia Naţională Anticorupţie, dar asta nu înseamnă că România are o clasă politică mai curată. Publicaţia aminteşte şi de protestele din Piaţa Universităţii din Bucureşti şi de dorinţa poporului român de a schimba cu totul actuala conducere politică, dominată de corupţie şi dezinteres.
Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii”.