NATO nu mai e de ajuns: EUROPA își face propria ARMATĂ! "Cel mai ambițios proiect al UE"

NATO nu mai e de ajuns: EUROPA își face propria ARMATĂ! "Cel mai ambițios proiect al UE"

Douăzeci și trei de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat luni, la Bruxelles, față de o cooperare extinsă în domeniul securității, punând bazele unei așa-numite uniuni a apărării europene, transmit agențiile internaționale citate de RT.

Miniștrii afacerilor externe și ai apărării din 23 de țări membre au semnat o notificare a intenției lor de a crea Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), inițiativă care le permite țărilor să coopereze mai strâns cu privire la consolidarea capacității militare.

După semnarea notificării, o decizie finală de lansare a 'uniunii apărării' este așteptată la Consiliul European de iarnă, din luna decembrie. Participarea la această inițiativă este voluntară pentru statele UE.

Șefa armatei spaniole, María Dolores de Cospedal, consideră că această inițiativă este „poate cel mai ambițios proiect al Uniunii Europene”. Reușita este o premieră pentru UE, care și în urmă cu 60 de ani a încercat să înființeze o Comunitate Europeană de Apărare.

Irlanda, Portugalia și Malta sunt încă în proces de luare a deciziei de aderare sau nu la acest proiect, în timp ce este de așteptat ca Danemarca și Marea Britanie, care au un statut special, să nu participe. Londra a încercat constant să blocheze cooperarea europeană în domeniul apărării, de teamă că acest lucru ar putea duce la crearea unei armate a UE. Austria, deși nu este membră NATO, s-a alăturat inițiativei în ultimul moment.

Uniunea Europeană subliniază că PESCO este complementară cu NATO, organizație din care fac parte 22 dintre cele 28 de state membre ale UE.

Ca urmare a acestei colaborări, și cu un buget de start de 5 miliarde de Euro, stalele membre se vor angaja într-o cooperare militară consolidată, cu scopul de a promova proiecte-cheie și de a respecta obiectivele propuse în strategia „Europa Apărării”.

Printre angajamentele pe care și le iau statele semnatare se regăsește majorarea regulată a bugetului pentru apărare. Mai mult, 2% din totalul bugetelor militare va fi rezervat pentru cercetare și tehnologie și 20% pentru echipamente folosite să reducă decalajele strategice dintre armatele europene. Semnatarii se angajează să contribuie„cu personal, echipament, instruire, sprijin pentru exerciții și infrastructură”.

Potrivit Reuters, propunerile referitoare la PESCO includ un comandament medical european și o rețea de centre logistice în Europa, crearea unui centru european de reacție la crize și pregătiri comune ale ofițerilor militari.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:18 - Ciprian Dobre (PNL): Un președinte PSD din una dintre cele mai mari comune din Mureș mi-a spus ce instrucțiuni a primit de la partid – fiecare secție de vot din comună trebuie să ducă 20 de voturi la Simion (VIDEO)
22:09 - Mare scandal în fața vilei unde locuia Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu vrea să-și recupereze copiii din locuința omului de afaceri, dar nu poate: „Copiii mei sunt în șoc”
22:01 - Silviu Prigoană și Mihaela s-ar fi despărțit înainte de moartea afaceristului. „Aoleu, dacă îți spun ce mi-a făcut mirele”
21:59 - Orașul din România asupra căruia aerul poluat plutește precum ceața. „Este echivalentul la a fuma un pachet de ţigări pe zi”
21:59 - Ștefan Pălărie (USR): Se ceartă PSD cu PNL, că cine i-a dat casa Împăratului și de ce. Guvernul României a emis un HG. La momentul respectiv, Guvernul era condus de Nicolae Ciucă (VIDEO)
21:49 - Robert Cazanciuc: În momentul de față, PNL are toate pârghiile legale să împiedice pe oricine ar încerca să deturneze democrația din România (VIDEO)
21:28 - Indemnizații mai mari pentru o categorie de români. Câți bani vor primi
21:24 - Încă un avion al unei companii americane a fost vizat de gloanțe
21:10 - Adriana Bahmuțeanu, devastată după moartea lui Silviu Prigoană. Ce mesaj a transmis: „Ai fost un tată bun și un om excepțional”
21:07 - Un stâlp a fost lăsat în mijlocul unei șosele proaspăt asfaltate din Arad. Autoritățile locale nu au avut timp să-l mute