Companiile româneşti de armament au exportat arme şi echipamente militare în valoare de 100,7 milioane euro, în primele 6 luni, SUA numărându-se printre clienţii fideli, potrivit adevarul.ro.
Raportat la exporturile realizate în primele 6 luni din 2016, când producătorii români au încasat aproape 80 milioane euro, creşterea din acest an este de aproximativ 20%.
Printre clienţii cei mai mari se află Statele Unite al Amercii (SUA), care au achiziţionat din România, printre altele, mitraliere calibrul 12,7 mm, puşti semiautomate, pistoale, muniţie pentru arme de calibru mic, lovituri antitanc calibrul 73 mm şi aruncătoare de grenade antitanc. Valoarea acestor tranzacţii fiind de 29.741.627 euro.
Bulgaria, un alt client important al companiilor româneşti producătoare de armament şi material militar, a cumpărat în primele şase luni echipamente militare în valoare de 20,7 milioane euro.
Un alt stat care a importat masiv armament din România era implicat chiar în momentul livrărilor într-un conflict sângeros cu luptătorii Statului Islamic. Este vorba de Irak care a cumpărat de la noi 20.000 de arme de asalt. Este vorba de celebrul AKM, foarte la modă în zonă, livrat, însă, în varianta de calibru 5.56 X45 mm, standard NATO.
În plus, armata irakiană a achiziţionat şi aruncătoare de grenade antitanc de calibru 40 mm, la fel de celebrele AG7. Pe aceste arme, irakienii au plătit în total 7,82 milioane euro.
Cu 10 milioane euro, un alt cumpărător important de echipamente militare româneşti a fost statul israelian.
Ca tip de echipamente o pondere mare în totalul exporturilor româneşti de gen din prima jumătate a anului au avut-o cele de la secţiunea ML10 – „Aeronave”, „vehicule mai uşoare decât aerul”, vehicule fără pilot („UAV”), motoare de aviaţie şi echipamente pentru „aeronave”, echipamente şi componente aferente, special concepute sau modificate pentru utilizări militare. Acestea au atins un plafon de 13,114 milioane euro.
Printre cele mai căutate produse militare româneşti în întreaga lume sunt armele de vânătoare cu ţeavă lisă şi „lunetele pentru arme de vânătoare", nu mai puţin de 14 state arătându-se interesate de acestea (Australia, Austria, Bulgaria, , Germania, Italia, Marea Britanie, Norvegia, SUA şi Spania etc.).