„Propagandă KGB-istă jalnică şi grosolană!” Reacții virulente la reportajul TRINITAS TV care elogiază desființarea Bisericii Greco-catolice în 1948 (FOTO și VIDEO)

„Propagandă KGB-istă jalnică şi grosolană!” Reacții virulente la reportajul TRINITAS TV care elogiază desființarea Bisericii Greco-catolice în 1948 (FOTO și VIDEO)

Discuțiile aprinse pe marginea unui controversat reportaj cu temă istorică realizat de Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Române, continuă.

Trinitas TV a stârnit serioase controverse după ce, în ajunul vizitei Patriarhului Moscovei şi al Întregii Ruşii, Chiril, a difuzat şi a publicat online un reportaj în care oprimarea greco-catolicilor sub comunism, la ordinul sovieticilor era prezentată drept drept „tămăduire“. Între timp, materialul a fost retras.
Reportajul video, intitulat ”Patriarhul Justinian Marina. Reîntregirea Bisericii Ortodoxe Române (I)”, publicat de Trinitas pe 23 octombrie, vorbeşte despre "reîntregirea" BOR prin absorbţia clerului Bisericii Greco-Catolice, la ordin politic, în 1948, titrează și Hotnews.ro.

Reacțiile au venit, după cum era și firesc, în principal, din partea reprezentanților Bisericii Romano-Catolice și Greco-Catolice.

Contoversatul reportaj poate fi urmărit aici:

Controversatul reportaj TRINITAS TV „Patriarhul Justinian Marina. Reîntregirea Bisericii Ortodoxe Române (I)”

#DIRECT_ONE_nr1ji7#

Filmul prezintă succint suferinţele la care au fost supuşi, din ordin sovietic, clericii și credincioșii Bisericii Greco-catolice, atribuind întreaga vinovăție a acestui act samavolnic ingerinței externe rusești. Despre colaborea BOR la desființara Bisericii Greco-Catolice, despre excesul de zel depus de ierarhii și clericii BOR în persecutarea ierarhiei greco-catolice și despre faptul că proprietățile Bisericii unite au trecut în proprietatea ortodocșilor, niciun cuvânt.

Este limpede că perspectiva reportajului este una tendențioasă, părtinitoare și deloc sinceră. Ni se prezintă jumătăți de adevăr, iar Biserica greco-catolică este zugrăvită ca un organism hibrid,o construcție artificială antiromânească și antiortodoxă, opera conspirației ordinului iezuit. Biserica unită cu Roma este astfel, în viziunea BOR, un simplu instrument prozelitist, un mijloc de înstrăinare a românilor ortodocși de ființa neamului.

Se ignoră cu bună știință aspirațiile multor clerici și credincioși români ai Bisericii Ortodocși Români care s-au unit cu Biserica Romano-catolică dintr-un impuls sincer, nu doar de dragul privilegiilor economice care ar fi urmat acestei uniri. Reportajul Trinitas exploatează și speculează tocmai acest punct spre a denigra Biserica Unită cu Roma din Transilvania. Aceasta devine astfel o Biserică zămislită de interese pecuniare și meschine, o congregație a oportuniștilor ortodocși apostați, întemeiată pe minciună și silnicie. Totodată reportajul pune într-o lumină puternic defavorabilă și Biserica Romano-Catolică și Imperiul habsburgic, beneficiarii – potrivit reportajului – direcți ai creării acestei Biserici văzută ca un cal troian al convertirii ortodocșilor la catolicism.
În schimb, reîntregirea Bisericii Ortodoxe din 1948 este prezentată drept un eveniment salvific, binefăcător, o firească reparație a unei nedreptăți istorice, pe care sovieticii doar l-au grăbit şi în care Patriarhul Justinian a dovedit ”intenţii onorabile”. De fapt, actul desființării Bisericii Greco-Catolice din 1948 la ordinul direct al lui Stalin.

În material realizat de Trinitas TV sunt citaţi: Pr. Prof. Dr. Ilie Georgescu, consilier patriarhal în perioada Patriarhului Justinian; George Stan, medicul patriarhului Justinian Marina; Acad. Dinu Giurăscu; Acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici; Pr. Acad. Mircea Păcurariu; IPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Declarațiile celor intervieviați sunt șocante și profund jignitoare pentru un credincios greco-catolic sau catolic, dar și pentru unul ortodox onest, serios și iubitor al adevărului istoric:

Pr. Acad. Mircea Păcurariu: „Peste tot s-a cerut revenirea la Biserica Ortodoxă, iată că acum s-au creat condiţiile propice pentru realizarea acestui act.”
IPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului: „Procesul cred că ar fi mers tihnit înainte. A intervenit puterea comunistă, nu a pus-o Biserica la cale. Dar cred că Dumnezeu a îngăduit ca un act făcut cu opresiune la 1700 să fie tămăduit tot cu asemenea mijloace.”
Pr. Prof. Dr. Ilie Georgescu: „[pentru că ierarhii greco-catolici au fost supuşi unor grele umilinţe, închisorii, torturilor] a ieşit că reîntregirea a fost forţată. Nu a fost forţată. Dinu Giurăscu: Cu excepţia înalţilor ierarhi, ceilalţi credincioşi şi-au văzut de treabă (…) Aşa că, în privinţa aceasta, a fost un câştig. Acad. C-tin Bălăceanu-Stolnici: Sistemul comunist, mai ales rus, s-a angajat împotriva Bisericii Unite, având o poziţie netă de distrugere a ei. Nu Patriarhul Justinian a fost cel care a desfiinţat-o, ci guvernul. Şi nu la iniţiativa guvernului, ci la cererea sovieticilor. Justinian a deschis porţile multor preoţi, care au fost primiţi cu foarte mare căldură (…) Le-a oferit adăpost ierarhilor care erau în închisoare.”

Reacţii virulente nu au întârziat să apară. Printre cei care au reacţionat la materialul Trinitas au fost şi Francisc Doboş, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, dar şi Mia Hodiş, redactor-şef la Editura Galaxia Gutenberg.
Francisc Doboş a reacționat foarte ferm, luni, la o săptămâna după publicarea reportajului pe site-ul şi contul de Youtube al Trinitas: ”Cred că Iuliu Maniu şi episcopii martiri greco-catolici se întorc în mormânt să audă multe din cele spuse în acest reportaj. Scuze, ştiu că nu este corect politic, dar nu pot să mă prefac că nu am auzit/văzut şi să întorc capul în altă parte. (…) Dacă aş privi acest reportaj în alb-negru parcă aş revedea scene din reportaje de după 1948”, a spus Doboş. Alte detalii despre reacția purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti se pot citi aici.

Mia Hodiş a distribuit materialul Trinitas, descriindu-l în mod foarte dur drept „propagandă KGB-istă jalnică şi grosolană”. „Îmi cer iertare dacă voi şoca persoane puţin mai sensibile, însă între minutele 15 şi 17 ale acestei propagande KGB-iste jalnice şi grosolane, a fost cât pe ce să explodez de râs! Greu de digerat de la un capăt la altul. Bănuiesc că pînă şi Stalin s-a făcut mic şi roşu în obraz în iadul lui etern, de ruşine sau poate din mândrie faţă de aşa vrednici urmaşi” a scris Mia Hodiș.

Dat fiind că Trinitas a retras reportajul de pe Youtube şi de pe propriul site, Mia Hodiş l-a încărcat pe propria pagină de Facebook, dar în scurt timp Facebook a anunţat-o că i-a şters conţinutul, pe motiv că a fost raportat de către Trinitas pentru încălcarea drepturilor de autor.
Ea prezintă o captură a notei primite de la Facebook, ce indică Trinitas TV drept utilizatorul care a raportat conţinutul. Alte reacții ale Miei Hodiș se pot citi pe pagina ei de Facebook.

Reportajul îl elogiază servil pe Patriarhul Justinian Marina cel care a contribuit direct la desființarea Bisericii Greco-Catolice și care declara în 1948 că unul dintre scopurile păstoririi sale este „aducerea oilor greco-catolice în staulul ortodox.” Din nefericire acest proces a fost unul violent și samavolnic. Reamintim faptul că Justinian, cel numit și „patriarhul roșu” a făcut afirmații șocante, precum aceasta Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!" Justinian își datorează ascensiunea în ierarhia Bisericii faptului că îl ajutase pe liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej să se ascundă în casa parohială din Rm. Vâlcea în urma evadării acestuia din lagărul de la Târgu Jiu în anul 1944. Liderul comunist Ion Gh. Maurer își amintea că: După ce am trecut cu mașina de Craiova, la vreo 30 de kilometri, ne-am oprit într-un sat unde-am fost găzduiți de un popă care a fost, și el, omul comuniștilor. Mașina s-a întors la Craiova iar noi am stat în acel sat vreo trei zile până când a venit o altă mașină, din București, să ne ducă spre Capitală.

Marele Colegiu Electoral Bisericesc, întrunit în capitala țării, la 24 mai 1948, a ales arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și patriarh al României pe mitropolitul Moldovei Justinian Marina, „care s-a arătat vrednic prin statornicia sa în dreapta credință, prin lucrarea fără preget în slujirile sale de până acum, printr-o muncă rodnică în folosul poporului și al Bisericii, printr-o blândețe părintească îndeajuns de cunoscută, dând întru îndeplinirea tuturor însărcinărilor și vredniciilor la care a fost chemat dovezi de neclintită ascultare față de Sfântul Sinod și de supunere față de legile țării” (din Gramata Sinodală de instalare).
La 6 iunie 1948, la ceremonia de învestitură din aula Palatului Parlamentului și la cea de instalare din biserica „Sf. Spiridon Nou” din București, Patriarhul Justinian și-a prezentat programul de activitate ca patriarh. Printre obiectivele sale figurau: pregătirea clerului în duhul Ortodoxiei și cerințelor vremii; restaurarea monahismului românesc; reorganizarea învățământului teologic; desființarea Bisericii Române Unite cu Roma și integrarea credincioșilor acestei biserici în Biserica Ortodoxă Română; reînnodarea legăturilor frățești cu toate Bisericile ortodoxe; promovarea relațiilor ecumenice cu Bisericile creștine etc.
La chemarea Patriarhului Justinian adresată credincioșilor greco-catolici, la 1 octombrie 1948, s-au adunat la Cluj într-o sală de sport 37 de preoți și protopopi greco-catolici, care au semnat o declarație de revenire în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, pe motiv că nu mai doresc să primească ordine de la „Roma imperialistă”. La 3 octombrie, același an, trimișii lor s-au prezentat sub escorta poliției la București, înaintea Sfântului Sinod, cu rugămintea de a fi primiți în sânul Ortodoxiei. În prealabil fuseseră caterisiți de Iuliu Hossu, superiorul lor ierarhic.

În ziua de 21 octombrie 1948, a avut loc la Alba Iulia o mare adunare populară organizată de Ministerul de Interne, la care au luat parte peste 20.000 de clerici și credincioși greco-catolici din întreaga Transilvanie, prilej cu care a avut loc reprimirea solemnă a credincioșilor și preoților greco-catolici (care semnaseră declarația) în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

În anul1967patriarhul Justiniana refuzat invitația de a trimite observatori laConciliul Vatican II, pe motiv că Biserica Catolică l-a hirotonit laRomaca episcop pe preotul român unitVasile Cristea.

Sub conducerea patriarhului Justinian a fost inițiată colaborarea Bisericii Ortodoxe Române cu autoritatea comunistă.Patriarhul a promovat ideea ca istoria merge după niște legi date de Dumnezeu, iar una dintre aceste legi este lupta de clasă. Scriitorul polonezCzeslaw Milosz, laureat al premiului Nobel, citează pe patriarhul Justinian în cartea sa„Gândirea captivă”.

„Stalin, conducătorul Partidului Comunist, duce la îndeplinire legea istoriei, cu alte cuvinte acționează așa cum dorește Dumnezeu, motiv pentru care trebuie să ne supunem lui. Omenirea poate fi reînnoită după modelul rusesc; de aceea nici un creștin nu se poate opune ideii – crude, ce-i drept – care va crea un om nou pe întreaga planetă. Asemenea argumente sunt adesea folosite de clerici care sunt unelte ale Partidului. Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!”a spus Justinian Marina, patriarhul României.

Scriitorul americanChristopher Hitchenseste și el de acord cu ideea că patriarhul Justinian a fost o unealtă a sistemului comunist. Hitchens scrie inGod is not Great:„oameni ca Marina au fost fără indoială plini de ură și jalnici in același timp”, potrivit Flux24.

Contactat de Hotnews.ro, directorul general Trinitas, Ciprian Olinici, a apreciat că reportajul ”nu este unul ofensator”, el vorbind ”despre uniaţie, despre 1948, despre suferinţa Bisericii Ortodoxe şi a celei Greco-Catolice. Suntem o televiziune care cultivă relaţiile ecumenice (…) Am respectat adevărul istoric, din manuale. Arătăm că [desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice] nu a fost o măsură a Bisericii Ortodoxe, ci a statului comunist”. La rândul său, ppurtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a spus că ”nu am cunoştinţă în legătură cu lucrurile acestea” şi că nu a văzut reportajul, dar a comentat că este vorba despre un ”film făcut contextual pentru anul acesta, dedicat omagierii celor care au stat în puşcăriile comuniste, fie ei ortodocşi, greco-catolici, româno-catolici sau de altă confesiune”. El a spus că un film istoric poate deranja, dar nu se pune problema unui ”conflict” şi că ”s-au stârnit poate mici tulburări din partea unor persoane care citesc realitatea într-o altă cheie. Nu am primit nimic oficial” cu privire la materialul video.

Din câte se pare, oficialii BOR nu prea înțeleg pe ce lume trăiesc și nu percep implicațiile profund ofensatoare ale reportajului de mai sus. O Biserică venerabilă și cu contribuții însemnate la dezvoltarea culturii și națiunii române, așa cum este Biserica Greco-Catolică nu poate fi numită „o biserică întemeiată abuziv, clădită pe temelii de nisip și pe falsitate”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:18 - Armata israeliană l-a ucis pe unul dintre cei mai importanți lideri Hezbollah
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)