Cu o diferență sensibilă de voturi, 54-„pentru” și „45-împotrivă”, în plenul Senatului s-a adoptat legea de aprobare a ordonanței „Split TVA”. După dezbaterea publică a acesteia, forma finală a documentului impune ca repectiva plată defalcată va fi obligatorie doar pentru companiile a flate în insolvență sau pentru cela care au întârzieri la plata TVA. În plus, companiile care vor opta din proprie inițiativă pentru „Split TVA” vor beneficia de o scutire de 5% din impozitul pe profit.
Evident, pe timpul dezbaterilor nu au lipsit momentele tensionate și situările complementare asupra chestiunii. Opoziţia a criticat la unison măsura adoptată.
Iată câteva dintre opiniile contondent-contradictorii:
Traian Băsescu, senator PMP: „Cred că ne pregătim să facem o eroare cu amendamente. Guvernul ne propunea o eroare fără amendamente. Acest split TVA nu are ce căuta în sistemul de taxe indirecte din România. Aş întreba Ministerul de Finanţe: câte societăţi din România vor intra sub incidenţa split TVA? Aveţi un răspuns, aveţi o evaluare? A doua întrebare: câţi dintre cei care vor fi obligaţi să se înroleze în acest split TVA sunt firme aduse la a nu-şi plăti TVA-ul datorită întârzierilor rambursării TVA de către Ministerul de Finanţe? Eu cred că este o măsură pripită şi fac un apel la colegii senatori care ştiu cât de cât ce se întâmplă în viaţa economică a României să voteze împotriva acestei iniţiative. Nu aşa se combate evaziunea fiscală, ci căutându-i pe cei care nu sunt înregistraţi nicăieri”.
Nicoleta Dinu, senator USR: „Ordonanţa 23/2017 propune un experiment menit să anuleze progresele şi să descalifice România ca destinaţie pentru investiţii viitoare. Mărturisim că am adoptat o poziţie pragmatică în cadrul comisiei de raport, încercând prin amendamentele dezbătute să ameliorăm fondul unei legi cu efecte dezastruoase asupra economiei româneşti şi să diminuăm astfel pe cât posibil un rău iminent. Forma consolidată a proiectului de lege cu amendamentele admise rămâne totuşi neconvingătoare. Efectele pozitive în privinţa colectării TVA vor fi modeste în raport cu pierderile anticipate privind dezvoltarea viitoare a afacerilor”.
Florin Cîţu, senator PNL: „Să elimini evaziunea optional mi se mare cam ciudat, dar în fine. Asta este opţiunea, astăzi, aPSD(…) Această măsură TVA split a fost criticată nu numai de noi, cei din opoziţie, dar şi de oamenii de afaceri care lucrează astăzi cu statul (…) Încercăm astăzi să schimbăm un sistem, să aruncăm o ţară în aer, pentru o diferenţă de 8% de conformare voluntară. Şi, nu în ultimul rând, această variantă, motiv pentru care PNL va vota împotriva acestei variante, este o variantă care îi pedepseşte tocmai pe aceia care au probleme: companiile care sunt în insolvenţă, companiile care au probleme cu plata sau au întârzieri datorită mai multor motive, sunt cele care sunt forţate, sunt obligate prin această ordonanţă şi această lege să îşi deschidă un cont TVA, ceea ce înseamnă costuri pentru aceste companii. Cum să atragi mai mulţi bani de la companii, făcându-le să coste mai mult?”
Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD: „E foarte greu să spunem la această oră dacă măsura este una bună sau una rea, dacă va avea efecte negative sau pozitive pentru că ea nu s-a mai aplicat. Şi o variantă şi cealaltă sunt la nivel de speculaţie. Sperăm să întărim disciplina bugetară şi resursele bugetare atrase la bugetul statului la momentul când ele se datorează”.
Nicolae Bădălău, senator PSD: „Această ordonanţă era necesară pentru îmbunătăţirea şi pentru sănătatea mediului de afaceri (…) Tot ceea ce se încearcă este ca absolut factorii economici să fie corecţie pnetru bugetul de stat. atât se încearcă (…) Este o măsură de a închide evaziunea fiscală”
Senatorii UDMRau anunțat că vor vota împotriva split TVA.