Reținerea regizorului Alexandru Solomon și încercarea medicilor de la spitalul de psihiatrie Obregia de a-l interna, după ce a protestat pe Dealul Patriarhiei, ar trebui să fie un semnal de alarmă, susține Ion Vianu. Cunoscutul medic psihiatru și scriitor se întreabă dacă nu cumva ne întoarcem la psihiatria ca armă politică.
”Solomon nu este nici un moment examinat, ci pur și simplu reținut. Medicul îi explică că trebuie să-l interneze dar, în același timp, nu pare satisfăcut cu această formulă. De ce insistă medicul ca Solomon să nu se întoarcă pe Dealul Patriarhiei? Întrucât îl privește acest lucru pe el, psihiatru? Este din nou psihiatria un auxiliar al Poliției cum a mai fost, câteodată, pe vremea comunismului? În ori ce caz, medicul telefonează la secția de poliție, se comportă ca și cum ar avea nevoie de o autorizație sau măcar de un aviz al organelor de ordine”, susține Ion Vianu, citat de Revista 22.
Până la urmă, regizorului i s-a spus că poate pleca, dar doar dacă cineva își asumă răspunderea de a-l supraveghea în următoarele zile. Soția lui a fost obligată să semneze hârtia.
”Solomon nu are tulburări psihice, spune certificatul eliberat. El suferă totuși de „tulburări de adaptare”. Până la urmă, nu sunt tot „tulburări”? Cum poți avea și nu avea „tulburări”, concomitent?
Mă întreb dacă nu are tulburări de adaptare la normele democrației și ale absolutei independențe a medicinii față de stat nu atât psihiatrul de gardă de la „Obregia” din acea seară de toamnă cât cei însărcinați să formuleze și să precizeze normele deontologice ale medicinii și psihiatriei. La urma urmelor, psihiatria românească oficială nu a criticat niciodată în mod explicit abuzurile din perioada comunistă, servilitatea unor psihiatri față de regimul politic-polițienesc comunist. Să sperăm că Colegiul medicilor, Societatea de psihiatrie vor da un răspuns acestei delicate întrebări”, a concluzionat medicul psihiatru Ion Vianu.