„Martirii se întorc în mormânt!” Reacție dură a Bisericii Catolice față de tentativa Patriarhului Daniel de a-l reabilita pe Justinian Marina, „patriarhul roșu”

„Martirii se întorc în mormânt!” Reacție dură a Bisericii Catolice față de tentativa Patriarhului Daniel de a-l reabilita pe Justinian Marina, „patriarhul roșu”

Într-o postare pe Facebook, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-catolice din București atacă tentativa Patriarhiei Române de a-l reabilita pe Justinian Marina, supranumit și „Patriarhul roșu”.

Justinian Marina, patriarh al BOR între anii 1948-1977, a fost numit direct de Gheorghe Gheorghiu – Dej ca patriarh, devenind peste noapte, din preot de țară, liderul Bisericii majoritare din România. Despre încercarea Patriarhului Daniel de a cosmetiza, idealiza, prezenta incomplet și reabilita imaginea „Patriarhului roșu” Justinian Marina, vezi aici.

Menționăm faptul că în vremea primului patriarh ortodox român de sub regimul comunist, noul stat totalitar, cu colaborarea deplină a BOR, a desființat Biserica Greco-Catolică.

Sergiu Stoica, specialist în istoria Bisericii române unite cu Roma, a precizat într-un interviu pentru Historia cu privire la prigoana feroce dezlănțuită de comuniști împotriva greco-catolicilor: „După desființarea Bisericii Române Unite, toţi episcopii greco-catolici au ajuns în închisorile comuniste, apoi în domicilii obligatorii. Episcopii care erau în funcţie, în anul 1948, au decedat în aceste închisori. La închisoarea din Sighet au încetat din viaţă Episcopul Valeriu Traian Frenţiu de la Episcopia Oradea, Episcopul Ioan Suciu de la Mitropolia din Blaj, Episcopul Tit Liviu Chinezu, deja al doilea Episcop Auxiliar de Bucureşti, după anul 1948. Episcopul Vasile Aftenie al Bucureştilor a fost bătut şi a încetat din viaţă la MAI Bucureşti, în anul 1950. Episcopul din Lugoj, Ioan Bălan, care a trecut prin penitenciarul de la Sighet, a încetat din viaţă în domiciliu obligatoriu. Tot în domiciliu obligatoriu a încetat din viaţă Episcopul de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu. Acesta a stat timp de 5 ani la închisoarea din Sighet, ulterior fiind numit Cardinal de Papa de la Roma. Alexandru Rusu, Episcopul de Maramureş, a încetat din viaţă la penitenciarul Gherla.”

Indignarea lui Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-catolice din București., este firească în acest context. Doboș a precizat în aceeași postare pe pagina sa de Facebook: „Cred că Iuliu Maniu și episcopii martiri greco-catolici se întorc în mormânt să audă multe din cele spuse în acest reportaj. Scuze, știu că nu este corect politic, dar nu pot să mă prefac că nu am auzit/văzut și să întorc capul în altă parte.” El citează și dintr-un discurs al papei Ioan Paul al II-lea – între timp canonizat – la venirea sa în România când a elogiat martiriul Bisericii greco – catolice: „Astăzi sunt aici pentru a vă aduce omagiu vouă, fii ai Bise­ricii Greco-Cato­lice, care măr­tu­ri­siţi de trei secole, prin sacri­ficii uneori nema­ia­u­zite, cre­dinţa voastră în uni­tate.”

Textul integral al discursului Sfântului Părinte poate fi citit aici.

Totodată,Francis Doboș critică un reportaj postat pe youtube și între timp șters, la care au participat câțiva preoți profesori ortodocși care se străduiau din răsputeri să spele imaginea patriarhului BOR în vremea căreia a fost desființată abuziv Biserica greco-catolică, proprietățile ei confiscate și trecute în posesiunea BOR, credincioșii forțați să treacă la ortodoxie, iar clerul ei persecutat crunt. Doboș constată cu amărăciune că reportajul incriminat se aseamănă suspect de mult cu reportajele realizate de comuniști imediat după 1948 prin care se străduiau să își justifice crimele și abuzurile.

Dat fiind că vigilența noilor autorități ortodoxe a făcut exces de zel și la insistențele lor a fost șters reportajul cu pricina, vă prezentăm o delicioasă melodie de epocă a lui Jean Moscopol în care este satirizat cu umor și artă rafinată tocmai „Patriarhul roșu”. Actualitatea melodiei este mai mult decât izbitoare, dacă modificăm câteva detalii politice de circumstanță.

Jean Moscopol ironizând copios pe Justinian Marina, „patriarhul roșu”

#DIRECT_ONE_vvgzhb#

Urmăriți B1TV.ro și pe
`