Corupții să rămână în funcții! O CONTROVERSATĂ iniţiativă PNL, la vot final, luni, în Senat

Corupții să rămână în funcții! O CONTROVERSATĂ iniţiativă PNL, la vot final, luni, în Senat

Iniţiativa legislativă depusă la începutul anului de senatorii PNL Răducu Filipescu şi Mircea Cazan prin care funcţionarii publici să nu mai fie suspendaţi din funcţie dacă sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals şi infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii se află luni pe ordinea de zi a Senatului pentru vot final, relatează Agerpres.

Iniţiativa legislativă a primit raport de adoptare din partea comisiilor juridică şi de administraţie din Senat, iar dacă luni nu va fi votată de plenul Senatului, va fi adoptată tacit, urmând a fi transmisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

În dezbaterile din comisia de administraţie a Senatului, liberalul Răducu Filipescu nu a votat împotriva acestei iniţiative, deşi conducerea PNL a decis că nu o susţine, ci s-a abţinut.

Liderul interimar al PNL de la acea vreme, Raluca Turcan, spunea însă că proiectul de lege depus de senatorul liberal nu are girul PNL şi nu va fi susţinut în Parlament.

Întrebat despre iniţiativa liberalului Răducu Filipescu, liderului PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este de acord cu această propunere deoarece trebuie să ne obişnuim şi cu principiul prezumţiei de nevinovăţie.

„Nu cred că este o idee rea pentru că trebuie să ne obişnuim şi cu principiul de prezumţie a nevinovăţiei. Până când un om este condamnat, nu cred că trebuie să plece de la serviciu. Sunt de acord cu acestă propunere, susţinem”, a răspuns liderul PSD.

Potrivit propunerii legislative, articolul 94, alin. (1), lit. m) din legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici se abrogă.

În prezent, respectivul articol prevede că raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public este trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţiecare ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice.

Senatorul liberal motivează depunerea iniţiativei legislative prin faptul că suspendarea de drept a raportului de serviciu în situaţia trimiterii în judecată a funcţionarilor publici reprezintă o discriminare a acestora faţă de celelalte categorii de personal care îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi instituţie publică.

Alături de Răducu Filipescu, au mai semnat propunerea legislativă şi colegul său de partid Mircea Cazan, senatorul UDMR Cseke Attila şi senatorul PSD Eugen Teodorovici.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:23 - Diana Stoica: Klaus Iohannis nu adună voturi nici pentru o asociație de proprietari în momentul de față. Un om ca el își dorește tot (VIDEO)
22:03 - De unde a luat naștere expresia „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”? Această vorbă pune în dificultate mulți români
21:59 - Iulian Paraschiv, despre eventuala candidatură a lui Iohannis la parlamentare: Legile în România și în alte state cu sisteme democratice nu pot fi făcute în favoarea sau în defavoarea unei singure persoane (VIDEO)
21:36 - Adrian Cozma, despre Klaus Iohannis: Cred că e bine să revină în PNL. Președintele României, mai ales în primul mandat, a fost o locomotivă pentru PNL (VIDEO)
21:30 - Un român venit în vacanță în Franța a avut parte de un sfârșit tragic. Bărbatul a căzut de pe o stâncă în Coasta de Azur
21:27 - Doctorița din Suceava, care a luat mită de 280 de ori de la bolnavi de cancer, condamnată la închisoare cu executare. Câți ani va sta în pușcărie
21:17 - Ambasadorul României la ONU: Acțiunile Rusiei față de centralele nucleare civile ucrainene rămân profund îngrijorătoare. Acestea cresc gradul de risc al unui accident sau incident nuclear
21:16 - Ce sunt nevoiți să facă românii, urgent, dacă vor primi mesaje RO-Alert, că trebuie să evacueze locuințele în cazul unor viituri. Ce anume trebuie să conțină „bagajul de urgență”
21:02 - Care sunt cele două ingrediente secrete pe care bucătăresele din Maramureș le pun în murături? Trucul pentru murături delicioase
20:54 - ANM anunță „o vreme mai caldă decât în mod normal” în următoarele zile. Zonele în care sunt așteptate fenomene de instabilitate atmosferică (VIDEO)