Economiștii contrazic Guvernul: De fapt, salariile vor scădea cu 10% din 2018

Economiștii contrazic Guvernul: De fapt, salariile vor scădea cu 10% din 2018

Deși a fost anunțată cu surle și trâmbițe majorarea salarială promisă de guvernul PSD se dovedește a fi o mică mare păcăleală după cum explică specialiștii în economie.

De anul viitor, impozitul pe salarii şi alte venituri va scădea de la 16 la 10 la sută, a anunţat ministrul Finanţelor. Contribuţiile social vor fi reduse cu mai puţin decât apărea iniţial în programul de guvernare. „Taxa de solidaritate” plătită de angajatori nu dispare, ci se transformă într-o ″contribuţie asiguratoare de muncă″, plătită de angajatori. Specialiştii fiscali spun însă că după toate aceste schimbări, salariaţii nu se vor alege cu nimic în plus la lefuri. Şi nici statul nu va aduna mai mulţi bani la buget.
”Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% nu doar pentru veniturile din salarii, ci şi pentru alte venituri cum ar fi cele din pensii, chirii, dobânzi, activităţi agricole.

O altă măsură: reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea lor în dreptul salariaţilor. Contribuţiile sociale scad cu 2 puncte procentuale.
Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% după transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, care se va numi CONTRIBUŢIA ASIGURATOARE PENTRU MUNCĂ.” A precizat Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, potrivit stirileprotv.

Aşadar, salariile românilor vor fi calculate de la anul cu un impozit de 10% şi contribuţii sociale cu doar două procente mai mici faţă de cele actuale. Iar din cele nouă contribuţii plătite de angajaţi şi angajatori în prezent vor rămâne doar trei – pentru pensie, sănătate şi contribuţia ″asiguratoare de muncă″⁣, adică fosta ″⁣taxa de solidaritate″⁣.
De exemplu, în prezent, un angajat cu un salariu brut de 3.000 de lei ia concret în jur de 2.100 de lei. Asta pentru că plăteşte dări la stat de 896 de lei, iar angajatorul, de 683 de lei. În total, statul încasează 1.578 de lei din taxe şi impozite.

De anul viitor, dacă angajatorul va mări salariul brut cu 20% faţă de nivelul actual, atunci noul brut va fi 3.600 de lei, iar cel net – 2.106 lei, după ce angajatul şi angajatorul vor achita noile taxe către stat. La final, angajatul încasează 2 lei în plus la salariu, iar statul colectează cu 3 lei mai puţin faţă de 2017. Ar putea apărea însă o problema.
Adrian Benta, specialist fiscal: ″În proiect nu scrie negru pe alb obligaţia angajatorului de a creşte salariul brut. Dacă brutul nu creşte, salariul net, în mâna, va scădea cu 10%.”

Toată această reorganizare de taxe ar avea însă un alt scop: Guvernul redirecţionează mai mulţi bani către bugetul de pensii, care de nouă ani încoace este pe deficit.
Contribuţia angajatului pentru Pilonul II de pensii va scădea de la 5,1%, cât e în prezent, la 3,75%, dar sumele virate vor fi aceleaşi. Scăderea procentului contribuţiei e necesară, spune Guvernul, în condiţiile în care salariul brut va creşte de la 1.450 de lei în prezent la 1900 de lei la anul.

În noua versiune de schimbări fiscale, Guvernul estimează că aproape 5 milioane de salariaţi vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii, iar cei cu lefuri mici vor beneficia de deduceri sporite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`