Comisia de Apărare din Camera Deputaților a dat aviz favorabil proiectului inițiat de senatorul PSD Viorel Salan, care propune acordarea unor drepturi suplimentare pentru jandarmi, între care posibilitatea de a deveni organe de cercetare judiciară, de a percheziționa persoane sau vehicule și de a conduce suspecți la unitățile jandarmeriei.
În acest context, deputatul PNL Ovidiu Raețchi a lansat un apel la societatea civilă să reacționeze față de acest proiect care, în opinia sa, va afecta grav libertatea de exprimare.
”PSD luptă de dimineață până seara împotriva statului polițienesc – mai puțin când își poate face el unul cu mâna ministrului Carmen Dan. Foarte, foarte grav ce face acum partidul lui Dragnea în Comisia de Apărare. În ciuda avizului negativ al propriului Guvern (!), în ciuda avizului negativ unanim (!) al Comisiei pentru Administrație Publică, in ciuda opoziției Ministerului Justiției, oamenii ministrului Carmen Dan forțează proiectul de lege prin care Jandarmeria devine organ de cercetare judiciara, desi este evident neconstituțional ca un organism militar să cerceteze civili (pentru că îi va cerceta pe principiul: "A zis doamna ministru să-i umflam!"). Fac un apel către societatea civilă, către specialiștii în drept, către orice cetățean care crede in valorile europene să ia poziție pentru blocarea acestui proiect care va afecta grav, pe termen lung, libertatea de exprimare din Romania”, a scris Raețchi, pe Facebook.
Raportul de admitere a proiectului de lege a trecut în Comisia de Apărare cu 12 voturi "pentru" și 6 "împotrivă”, precizează HotNews.
Inițiativa are susținerea a 124 de parlamentari, majoritatea PSD, dar sunt și câțiva de la PNL: Caracota Iancu, Danaila Leon, Harau Eleonora-Carmen, Pauliuc Nicoleta, Peres Alexandru.
Proiectul inițiat de Salan prevede că jandarmii vor putea conduce la unitățile Jandarmeriei persoanele care ”periclitează viața persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale”, fără a detalia concret care anume sunt aceste valori sociale.
De asemenea, jandarmii vor avea dreptul de a face percheziții corporale sau ale vehiculelor, vor putea folosi arme cu tranchilizante, arme cu glonț de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanțe iritante.
Totodată, potrivit proiectului, Ministerul de Interne va avea posibilitatea de a desemna jandarmi care au calitatea de organe de cercetare ale poliției judiciare.