"Trump de Cehia", noua spaimă a Uniunii Europene: Care sunt politicile mișcării populiste ce a câștigat alegerile în această țară

"Trump de Cehia", noua spaimă a Uniunii Europene: Care sunt politicile mișcării populiste ce a câștigat alegerile în această țară

Mișcarea populistă "ANO", condusă de miliardarul Andrej Babis poreclit și "Trump de Cehia", a câștigat detașat alegerile legislative din aceasta țară. Această mișcare a mizat toată campania pe neîncrederea populației față de clasa politică cehă și pe un mesaj împotriva "ordinelor de la Bruxelles".

Pe lângă câștigarea alegerilor de o mișcare populistă anti-UE, alegerile din Cehia au avut parte și de o ascensiune spectaculoasă a extremei-drepta. Partidul SPD, anti-migrație și anti-UE, a obținut locul doi în alegeri. Și mișcarea anti-sistem, Partidul Pirat, a reușit să ajungă în Parlamentul de la Praga.

Andrej Babis a făcut campanie în Cehia militând pe lupta anticorupție, pe mesaje anti migrație și pe o politică împotriva zonei euro. Acestea mesaje au făcut ca partidul său să obțină 78 de locuri din cele 200 ale legislativului ceh.

"Suntem pregătiți să luptăm pentru interesele noastre la Bruxelles, noi facem parte integranta din UE și din NATO", a afirmat Babis, înainte de a invita Uniunea să "înceapă să reflecteze" și să "înceteze să vorbeasca despre o Europa cu două viteze".

Miliardarul ceh nu a indicat în discursul de după aflarea rezultatelor cu cine va face coaliția guvernamentală pentru a conduce Cehia, existând posibilitatea unei alianței cu extremiștii de pe locul doi care au un mesaj mult mai dur împotriva Uniunii Europene.

Cel mai mult a avut de suferit în alegerile de sâmbătă partidul condus de actualul premier, Bohuslav Sobotka, care a căzut pe locul 6 în preferințele alegătorilor cehi, cu doar 7,3% și 15 membri în noul legislativ.

În privința politicii externe, Andrej Babis s-a arătat și în favoarea desființării sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. În această privință va găsi sprijin și din partea președintelui Milos Zeman și a comuniștilor care au pătruns în Parlament. Șeful statului ceh este un filorus care a numit agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei drept un război civil ucrainian în care Kremlinul nu este implicat militar.

Andrej Babis ar putea avea nevoie de ajutorul președintelui Milos Zeman și pentru a scăpa de probleme penale. Miliardarul este acuzat de abuzuri financiare legate de subvenționarea cu 2 milioane de euro a fermei "Cuibul cu barză", iar dacă va fi condamnat va avea nevoie de grațierea președintelui.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`