Tensiuni la maximum în Spania. Liderul catalan demis a anunțat că va lupta împotriva deciziei Madridului de a prelua controlul asupra regiunii

Tensiuni la maximum în Spania. Liderul catalan demis a anunțat că va lupta împotriva deciziei Madridului de a prelua controlul asupra regiunii

Guvernul spaniol a activat, sâmbătă, articolul 155 din Constituție și a demis întregul guvern separatist catalan, a suspendat autonomia Cataloniei și au preluat controlul asupra regiunii din nord-estul țării.

Liderul catalan demis, Carles Puigdemont, a anunțat însă că nu respectă decizia guvernului central și se va lupta împotriva deciziei premierului Mariano Rajoi de a prelua conducerea regiunii separatiste, informează Reuters.

Puigdemont, care a și condus un protest de zeci de mii de oameni pe străzile Barcelonei, a atacat guvernul de la Madrid afirmând că se situează în "afara statului de drept" prin felul cum se poziționează în problema Cataloniei.

"Acest atac cel mai urât atac împotriva poporului catalan de la dictatura militară a lui Franco", a acuzat Carles Puigdemont.

Criza din Spania, pornită odată cu referendumul catalan de obținere a independenței, afectează grav economia țării, iar semnele nu arată nicio mediere, Spania riscând să intre într-o criză economică puternică.

Este pentru prima dată de la întoarcerea Spaniei în democrație după regimul lui Franco când guvernul central își folosește puterile de a prelua controlul asupra unei regiuni autonome.

"Libertate, libertate" au strigat zeci de mii de catalani care au ieșit pe străzile din Barcelona pentru a protesta împotriva deciziei guvernului central. Aceștia și-au arătat intenția de a continua lupta pentru obținerea independenței regiunii.

Lupta pentru independență a Cataloniei a provocat opoziția puternică în Spania și chiar a divizat și Catalonia. În plus, sute de firme și-au mutat sediile centrale în afara Cataloniei pentru a nu se supune riscurilor financiare cauzate de intențiile secesioniste.

Guvernul spaniol a fost suspus de asemenea cricitilor a numeroaselor grupuri de luptă pentru drepturile omului pentru intervenția violentă cu care a încercat să oprească referendumul de independență din 1 octombrie.

Referendumul din 1 octombrie, declarat neconstituțional de Madrid, a arătat că aproximativ 90% dintre cei care au votat vor independență. Însă, doar 43%, dintre catalani s-au prezentat la urne, scrutinul fiind boicotat de cei care se poziționa împotriva secesiunii regiunii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:08 - Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București, pentru prezidențiale și pentru referendum. Președintele nu a făcut, însă, declarații la secția de votare (VIDEO)
13:06 - Tentativă de fraudă în Ploiești: Bărbat prins încercând să voteze la două secții diferite
12:53 - George Simion acuză fraude electorale: “Nu poți avea buletine ștampilate dinainte și nu poți avea oameni care intră doi în cabina de vot” (VIDEO)
12:34 - Un bărbat a murit într-o secție de votare din Argeș. Poliția face acum cercetări
12:31 - Un cetățean român de 100 de ani a votat la Munchen în turul 1 al alegerilor prezidențiale
12:06 - Mircea Geoană a votat: „Nu alegem doar un președinte, ci alegem o direcție pentru țară. Alegem între corupție și competență și patriotism”
11:55 - Prima ninsoare consistentă a umplut pârtiile din stațiunile de schi: „Nimeni nu se aștepta să ningă în noiembrie”
11:54 - Diana Șoșoacă s-ar fi filmat în cabina de vot. Scandal la secția de votare unde a votat europarlamentara. Poliția Capitalei face cercetări (VIDEO)
11:32 - Traian Băsescu a mers să voteze pentru prezidențiale: „Sunt convins că românii vor ieși la vot și vor alege bine” / „Să știți că nu mă duc în Congo, doar am amenințat” (VIDEO)
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)