Lovitură pentru Igor Dodon: Președintele Republicii Moldova riscă să fie suspendat temporar din funcție 

Lovitură pentru Igor Dodon: Președintele Republicii Moldova riscă să fie suspendat temporar din funcție 

Probleme pentru președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Curtea Constituțională de la Chișinău a decis marți că Dodon a încălcat grav Constituția țării refuzând în repetate rânduri să desemneze candidatul propus de majoritatea parlamentară pentru funcția de ministru al Apărării, ceea ce poate fi un motiv pentru suspendarea sa temporară din funcție, informează Ziarul de gardă.

Aceasta este o „încălcare gravă a atribuțiilor sale și o circumstanță ce justifică procedura de suspendare a președintelui”, potrivit dispozitivului hotărârii Curții la sesizarea Guvernului prind refuzul lui Igor Dodon de a numi ministrul Apărării.

” În sensul art. 91 din Constituție, refuzul președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuțiile în cauză și justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de președintele parlamentului sau de prim-ministru pentru exercitarea acestor obligații constituționale a președintelui.

Instituirea interimatului funcției cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligație constituțională și circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte urmează a fi constatat pe fiecare caz în parte de către CC în conformitate cu competența atribuită acesteia”, se arată în decizia Curții.

Decizia Curții Constituționale vine în contextul în care în luna septembrie, Guvernul de la Chișinău a aprobat o decizie prin care a sesizat Curtea privind interpretarea articolului 98, alineatul (6) din Constituția Republicii Moldova, în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care Președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Igor Dodon declara atunci că „guvernul Filip inventează proceduri pentru a implica din nou Curtea Constituțională în combinațiile sale politice”, iar în cazul în care Curtea va exclude Președinția din procesul numirii miniștrilor, atunci aceasta „se va autodiscredita definitiv”.

În luna septembrie, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, a anunțat că membrii coaliției de guvernare au decis să propună candidatura vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova, Eugen Sturza, la funcția de ministrul al Apărării.

Ulterior, Igor Dodon a anunțat că a semnat o scrisoare în care recomandă Guvernului să-l înainteze pe Victor Gaiciuc la funcția de ministru al Apărării, care a ocupat această funcție și în perioada aprilie 2001 – octombrie 2004.Propunerea a fost respinsă de guvern, fiind înaintat tot Eugen Sturza, care nu a primit acceptul lui Dodon nici a doua oară.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`