Polonia: Mai mulți policieni au purtat simbolic măști ale grupului Anonymous în semn de protest față de adoptarea tratatului ACTA (FOTO)

Polonia: Mai mulți policieni au purtat simbolic măști ale grupului Anonymous în semn de protest față de adoptarea tratatului ACTA (FOTO)

Tratatul ACTA, care se referă la o mai bună combatere a pirateriei pe internet și la o mai bună protejare a proprietății intelectuale, nu este văzut cu ochi buni de Opoziția poloneză. Mai mulți membri ai Parlamentului polonez și-au arătat dezacordul, vineri, față de intrarea în vigoare a tratatului ACTA. Aceștia susțin că prin semnarea ACTA libertatea internetului va înceta să existe.

Parlamentarii au purtat timp de câteva minute bune măști care îl reprezentau pe Guy Fawkes, simbolul neoficial al grupului de hackeri Anonymous, care conduce operațiuni împotriva ACTA în întreaga Europă. Protestul a avut loc în timpul unei ședințe a Parlamentului, la Varșovia.

Foto: webpronews.com

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) este un acord multilateral care propune o serie de standarde internaționale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală. Acordul a fost negociat la nivel global între mai multe țări europene, SUA, Australia, Coreea de Sud și Noua Zeelandă, fără ca cetățenii acestor state să fie consultați înainte. Tratatul nu se referă doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acoperă și comerțul cu produse contrafăcute. Conform unui document întocmit de accessnow.org, ACTA este o amenințare la adresa drepturilor utilizatorilor pentru că:

1. ACTA îi forțează pe furnizorii de internet să desfășoare activități de supraveghere la nivelul rețelelor și să pună la dispozția deținătorilor drepturilor de proprietate intelectuală datele personale ale presupușilor făptuitori.

2. Extinderea răspunderii intermediatorilo îi va determina pe furnizorii de internet să desfășoare activități de supraveghere la nivelul rețelelor proprii și să implementeze mecanisme intruzive de indentificare a presupușilor infractori, cum ar fi monitorizarea la scara largă a comunităților prin utilizarea procedurii de “deep packet inspection”, permițând astfel încălcarea gravă a vieții private a utitlizatorilor. Practic, proprietarii drepturilor de copyright vor avea posibilitatea să obțină informații private despre utilizatorii de internet, fără să aibă nevoie de mandate ale judecătorilor.

Cei care au promis că vor lupta puternic împotriva acestui tratat  au fost hackerii de la Anonymous care au anunțat că vor continua hărțuirile electronice ale autorităților din întreaga lume. Anonymous își propune ca legi precum ACTA, SOPA sau PIPA să nu mai existe pe agendele politicienilor.

După ce ACTA a fost semnat de mai multe țări, inclusiv România și Polonia, sute de cetățeni polonezi au ieșit pe străzi în semn de protest față de acest proiect.

Sute de polonezi au ieșit pe străzi pentru a protesta față de tratatul ACTA

Embed: " />

Până acum țările care au semnat tratatul ACTA sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Marea Britanie.

De altfel, actul a mai fost semnat și de către Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore și Statele Unite în octombrie 2011.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`