Comisia privind alegerile din 2009, o farsă ridicolă. Conflictul unui procuror-șef DNA ajuns la CCR

Comisia privind alegerile din 2009, o farsă ridicolă. Conflictul unui procuror-șef DNA ajuns la CCR

Comisia de anchetă privind alegerile din 2009 a fost o farsă ridicolă, este de părere jurnalistul Miron Damian.

“A plecat de la acuzațiile neprobate ale unui inculpat trimis în judecată și s-a gătat cu concluzii primite în plic de la partid, la pachet cu indicațiile despre cum să fie prezentate public”, scrie el într-un articol pentru contributors.ro.

“Raportul final a acuzat de ilegalitate și fraudă prim-ministrul din 2009 pentru fapta pe care urma s-o facă premierul Tudose exact în ziua prezentării lui”, adaugă el, afirmând totodată că există o obsesie inexplicabilă de a o aduce pe șefa DNA, Codruța Kovesi, în fața comisiei parlamentare.

De ce insistă coaliția lui Dragnea și Tăriceanu să fie audiată Kovesi explică un fost șef DNA, Daniel Morar.

Dan Tapalaga: Dar Adrian Năstase v-a sunat vreodată?

Daniel Morar: Da. M-a sunat o dată, la începutul activităţii mele aici, în toamna lui 2005. A fost un lucru extrem de interesant pentru mine. A fost mai aparte modalitatea de abordare. Am fost sunat de o doamnă, care s-a prezentat ca fiind şefa de Cabinet a domnului preşedinte Adrian Năstase. La acea dată ocupa funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Nu avusesem niciun contact cu Adrian Năstase. Sunt absolvent de la Cluj, de la Babeş–Bolyai, nu de la Bucureşti, deci nu l-am avut nici ca profesor, n-am avut nicio altă tangenţă cu dânsul. Această doamnă mi-a spus că domnul Năstase, domnul preşedinte vrea să vorbească cu mine, să-l sun. Că el a cerut ca eu să-l sun. (…)

Dan Tapalaga: Cum aţi interpretat solicitarea ca dumneavoastră să-l sunaţi pe Adrian Năstase, care era preşedintele Camerei Deputaţilor?

Daniel Morar: Era o manieră de intimidare, de poziţionare, aş denumi-o mai corect. Eu sunt preşedintele Camerei Deputaţilor, tu eşti procurorul general al P.N.A. – funcţia aceea o deţineam atunci – prin urmare, trebuie să mă suni. Trebuie să-mi dai datele pe care le cer eu. Deci, era categoric o modalitate de subordonare simbolică, o poziţionare clară. Din moment ce spunea: Tu sună-mă pe mine. Era o poziţionare clară, pe care n-am acceptat-o.

“Despre asta e vorba: chemarea la socoteală a unui procuror de reprezentantul unui for politic reprezintă un act de intimidare, de subordonare simbolică. Este inacceptabilă, inclusiv din punct de vedere constituțional”, conchide Damian Miron.

CCR a decis miercuri că Laura Codruța Kovesi trebuia să se prezinte la comisia de ancheta. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`