Reprezentanții Direcției Generala de Protecție Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne o contrazic pe șefa DNA Laura Codruța Kovesi, care a declarat luni că instituţia pe care o conduce nu primeşte sesizări de la serviciul de informaţii al MAI.
DGPI susține însă că a trimis 29 de informări structurilor centrale și teritoriale ale Direcției Naționale Anticorupție, potrivit unui comunicat de presă citat de Știripesurse.ro.
„Sunt sesizări (de la SRI- n.r.), dar mult mai puţine faţă de anii anteriori. De altfel nu primim sesizări nici de la serviciul de informaţii al Ministerului de Interne, am avut discuţii instituţionale în acest sens”, a declarat luni Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu la Europa FM.
Redăm, mai jos, precizările reprezentanților DGPI:
”În referire la aspectele menționate de Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța KÖVESI, cu privire la Direcția Generală de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul interviului acordat unui post de radio, Compartimentul Relații publice al Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne este abilitat să facă următoarele precizări:
Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 194/2017, atribuțiile Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) au fost reduse, aria de competență reprezentând-o strict Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – respectiv informațiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional și capacitatea operațională ale structurilor sale, dar și coordonarea și controlul activităților pentru protecția informațiilor clasificate, precum și pentru securitatea cibernetică la nivelul structurilor MAI.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, datele și informațiile referitoare la amenințările, vulnerabilitățile și factorii de risc identificați în exercitarea atribuțiilor de serviciu și potrivit competențelor stabilite sunt comunicate beneficiarilor legali. Astfel, până în prezent, DGPI a transmis 29 de informări structurilor centrale și teritoriale ale Direcției Naționale Anticorupție.
Totodată, potrivit art. 14 alin. (1) din OUG nr. 76/2016, în cazul în care identifică amenințări, vulnerabilități și factori de risc care vizează corupția în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne, DGPI informează Direcția Generală Anticorupție. În cursul acestui an, DGPI a transmis 89 de informări acestei structuri a MAI.
DGPI își reafirmă disponibilitatea ca, alături de celelate instituții ale statului și structuri ale MAI competente, să susțină demersurile de prevenire și combatere a corupției în rândul personalului MAI.
Reamintim opiniei publice că DGPI a fost complet operaționalizată la 01 iunie 2017, dată la care a fost finalizat amplul proces administrativ pe care l-a presupus înființarea unității.
Ne exprimăm deschiderea pentru o corectă, completă și oportună informare a opiniei publice, în limitele competențelor legale, și determinarea de a rămâne un serviciu echidistant, profesionist și dedicat îndeplinirii misiunilor încredințate prin lege.”, e mesajul remis redacției STIRIPESURSE.RO de către DGPI.