Shhaideh, pusă sub urmărire penală de DNA în dosarul ”Belina”. Procurorii cer și urmărirea penală a ministrului Rovana Plumb. Comunicatul DNA

Shhaideh, pusă sub urmărire penală de DNA în dosarul ”Belina”. Procurorii cer și urmărirea penală a ministrului Rovana Plumb. Comunicatul DNA

DNA a început urmărirea penală împotriva lui Sevil Shhaideh pentru abuz în serviciu în dosarul ”Belina”, confirmă Direcția Anticorupție, printr-un comunicat. În același dosar ar putea fi urmărită penal și Rovana Plumb, în calitate de Ministru al Mediului, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Laura Kovesi cere Camerei Deputaților avizpentru începereaurmăririi penale împotriva Rovanei Plumb, dar fiind că aceasta este deputat. În cazul lui Shhaideh, preşedintele Klaus Iohannis va trebui să dea avizul, pentru că aceasta este ministru, nu și parlamentar.

Procurorii DNA acuză că, în 2013, mai multe persoane au acționat astfel încât părți din Insula Belina și Brațul Pavel să treacă ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, la doar câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Firma privată ar fi TelDrum, care ar fi controlată de șeful PSD, Liviu Dragnea.

Pentru realizarea transferului ilegal, mai susțin anchetatorii, au fost adoptate două Hotărâri de Gvern, care au încălcat Constituția României, patru Legi și o Ordonanță de Urgență.DNA mai acuză că a fost încălcat și Codul Civil prin efectuarea unor notări în cărțile funciare ale celor două imobile, care aveau scopul de a ascunde titularul dreptului de închiriere și de a facilita adoptarea celor două Hotărâri de Guvern.

În comunicat, DNA precizează că Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului, deci nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin Hotărâre de Guvern, ci doar prin Lege.

”Sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca", la data de 26 iulie 2013, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P), o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice – Administrația Națională „APELE ROMANE", în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului județean Teleorman”, se arată în comunicatul DNA.

La primul proiect de Hotărâre de Guvern, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor au atras atenția că un astfel de transfer nu se poate face decât prin Lege.

”În aceste condiții, a apărut necesitatea unui demers menit să creeze aparența că Insula Belina și Brațul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparțin domeniului public al statului aflate în administrarea “Apelor Române”, astfel încât transferul dreptului de proprietate să se poată realiza prin hotărâre de guvern.
Astfel, în ședința de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificație ale Insulei Belina și Brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern.

Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripțiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiției și al Ministerului Finanțelor Publice”, mai precizează comunicatul.

Procurorii mai susțin că Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului a inițiat și promovat H.G. 858/2013, proces care a durat numai 17 ore, încălcând procedura Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative.

La data de 27 noiembrie 2013, deoarece aparent impedimentele fuseseră înlăturate, s-a adoptat H.G. 943/2013 prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale „APELE ROMANE", în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

Prin modalitatea de adoptare a acestei hotărâri de guvern au fost încălcate prevederile Constituției României, cele ale Legii organice 213/1998, ale Legii 107/1996 și cu O.U.G. 107/2002, având în vedere că insula Belina și Brațul Pavel fac parte din albia minoră a Dunării, astfel încât nu puteau constitui obiect al unui transfer de proprietate publică. De asemenea, au fost încălcate o serie de dispoziții ce reglementează normele de tehnică legislativă, aspect semnalat în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției, în perioada premergătoare adoptării hotărârii”, mai precizează DNA.

DNA mai susține că Sevil Shhaideh, în calitate de secretar de stat în cadrul inisterului Dezvoltării, a semnat și ”și-a însușit în totalitate conținutul notei de fundamentare și a proiectului de hotărâre de guvern, a inițiat și a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfințea transmiterea unor părți din imobilele Insula Belina și Brațul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale”. Acest ultim aspect ar fi fost semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției.

Ionela Vasile Stoian este suspectată că, în calitate de director la M.D.R.A.P. -Direcția Juridică, Relația cu Parlamentul și Relații Internaționale, a sprijinit demersurile nelegale, în sensul că nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut Ministerul Justiției și cel al Finanțelor și nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare.

Procurorii mai precizează că, anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private.

”Pentru a nu atrage atenția administrației publice centrale cu privire la existența unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina și brațul Pavel, s-a dorit obținerea unor extrase de carte funciară curate, în care să nu apară contractele de închiriere având ca părți Administrația Apele Române și această societate comercială.

Astfel, sub pretextul îndreptării unei erori materiale, suspectele Gheorghiu Mariana Sanda cu complicitatea suspectelor Gușă Rodica și Diaconu Alexandrina Anduța, în calitate de registratori, cu încălcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul civil, au acționat astfel încât să fie radiate notările privind încheierea contractelor de închiriere cu acea firmă privată.

Faptele descrise mai sus au determinat obținerea unui avantaj patrimonial de către Consiliul Județean Teleorman, respectiv dreptul de proprietate și dreptul de administrare asupra unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel.

Totodată a fost cauzat un prejudiciu statului român, precum și o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale A.N.A.R. prin lipsirea de dreptul de administrare asupra celor două bunuri”, se mai arată în comunicat.

Anchetatorii mai precizează că în forma finală a ultimei Hotărâri de Guvern s-a și renunțat la exprimarea “pentru realizarea Complexului, turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca", deși tocmai acesta era motivul inițial invocat pentru trecerea către Consiliul Județean Teleorman a celor două obiective.

”Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție a ajutat la săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh, respectiv a inițiat și promovat H.G. 858/2013 în decurs de 17 ore, în perioada 5.11.2013 – 6.11.2013, cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative. Prin efectele acestei hotărâri de guvern s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a trecerii Insulei Belina și a Brațului Pavel, prin proiectul de hotărâre de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției cu privire la forța juridică a actului normativ”, se mai arată în comunicatul DNA.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`