Un fenomen nou în România. După scandalurile apărute în presă cu privire la condiţiile din spitale şi comportamentul unora dintre medici, pacienții au început să pedepsească dur aceste unităţi sanitare! Un exemplu crâncen din aceste zile este Spitalul Sfântul Pantelimon. În doar câteva luni, el a trecut de la o situație grea la una pe care chiar managerul o numește ”dezastruoasă”.
”Din cauza reputației îndoielnice, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon a ajuns în faliment”, recunoaște chiar managerul acestuia, Dragoş Daviţoiu, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan, într-un articol publicat pe site-ul personal.
”Sf. Pantelimon” ar trebui să acopere nevoile de urgență ale estului Bucureștiului și ale unei populații de dimensiunile Clujului. Numit de cinci lunidirector, chirurgul Davițoiu este primul director care recunoaște că numărul mic de bolnavi a redus fluxul de bani și a adus spitalul în imposibilitatea de a cumpăra și lucruri elementare.
”Pur și simplu, nici cei aduși cu salvarea nu mai vor să vină la noi. Știu că și alte spitale sunt în aceeași situație, Spitalul de Arși e mai rău ca noi”, explică directorul Dragoș Davițoiu.
”La Terapie Intensivă nu există nici măcar adrenalină! Nu mai avem nici bani de spălătorie”, explică medicii.
“Cu 11 milioane de lei datorie, din care 2 milioane acumulate galopant în ultimele luni, ”Sf. Pantelimon” funcționează doar pentru că medicii aduc de acasă punga cu medicamente”, spune Tolontan.
De la 2.300 de cazuri, la Sf. Pantelimon abia ma8i merg 1.600 de pacienți pe lună.
Medicii din spital au povestit pentru GSP că ”venim de acasă și cu ser fiziologic”.
”E adevărat, și eu fac la fel când operez”, spune managerul.
El spune că singura soluție e ca ”guvernul să ne plătească arieratele. Datoriile erau 9 milioane de lei și au ajuns la 11 milioane de lei în doar câteva luni pentru că oamenii nu mai vin la noi”.
„În spital nu există nici hârtie de pus sub fund! Nu ai unde să consulți pacienții, nu avem ecograf pe secție să vedem pacienții internați. Nu avem nici măcar hârtie de imprimantă! E jale! Doamne ferește să fii de gardă! Suntem în culpă că acceptăm să lucrăm în asemenea condiții de lipsuri majore!”, spune un medic Spitalul Sf. Pantelimon pentru sursa citată.
“Pacienții încep să-și realizeze puterea și drepturile. Banii strânși de la ei de Casa de Sănătate îi urmează la internări și oamenii refuză spitalele în care nu mai au încredere, lăsându-le fără finanțare”, conchide Cătălin Tolontan.