Băncile înăspresc condițiile de creditare de luna viitoare. Vezi care sunt noile reglementări impuse de BNR

Băncile înăspresc condițiile de creditare de luna viitoare. Vezi care sunt noile reglementări impuse de BNR
Foto: businessmagazin.ro

Băncile au amânat cât au putut adoptarea normelor interne de creditare care să se alinieze la noile reglementări introduse de BNR în toamnă, dar perioada de 90 de zile pe care au avut-o la dispoziție pentru a elabora normativele interne expiră la finalul lunii în curs.

Din februarie instituțiile bancare vor fi obligate să acorde credite după noile norme care îngreunează accesul clienților la creditele în valută.

Deocamdată doar Emporiki a anunțat că BNR a avizat noile sale normele interne și că este pregătită să vândă credite după noile reglementări.
ING nu a anunțat nimic oficial, dar ca primă măsură în acestă direcție a redus perioada maximă pe care se acordă creditele de consum de la zece la cinci ani.

Austriecii de la BCR nu au trimis către BNR noile norme pentru avizare, dar reprezentanții băncii au declarat că instituția va respecta normele legale.

Și grecii de la Banca Românească se pregătesc să trimită normele interne către BNR. „Noi am finalizat noile norme. Acestea vor fi transmise la BNR săptămâna viitoare “, au declarat oficialii băncii, săptămâna trecută, citați de zf.ro.

Vechile reguli după care se acordau creditele rămân în vigoare până după avizarea noilor normative ale băncilor de către BNR, procedură prin care banca centrală certifică alinierea noilor reglementări interne ale băncilor la directivele sale.

Alpha Bank a trimis deja noile norme către BNR așteptând avizarea acestora de către banca centrală. „Normele au fost trimise la BNR, dar nu avem încă răspunsul”, au declarat reprezentanţii băncii.

Până la sosirea acestui aviz Alpha Bank acordă credite după vechile reguli, ba chair a redus avansul minim la creditele ipotecare în valută de la 25% la 15%.

Noile reglementări impun un avans minim de 25% la creditele imobiliare în euro și de 40% pentru alte tipuri de valută. Pentru creditele ipotecare în lei avanul minim va fi de 15%, în condițiile în care clienții evită acest tip de credit din cauza dobânzilor mai mari și de teama devalorizării monedei naționale.

Astfel aproximativ 97% din creditele imobiliare acordate în România sunt în valută, diferențele dintre dobânda percepută pentru un astfel de credit în euro și unul în lei fiind de aproximativ 3%, de la 6,2% la 9,4% pe an.

Noile reglementării nu modifică prevederile privind împrumuturile garantate de stat și refinanțările și nici nu se vor aplica în cazul programului Prima Casă, unde avansul minim rămâne de 5%.

Noile condiții impuse băncilor de BNR

•    La acordarea creditelor imobiliare în euro va fi necesar un avans de cel puţin 25% din suma solicitată.
•    Avansul la creditele imobiliare în alte valute avansul minim va fi de 40% din suma împrumutată.
•    Garanțiile la creditele de consum în valută vor avea o valoare de 133% din suma împrumutată.
•    Perioada de rambursare a creditelor de consum a fost limitată la 5 ani.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:24 - Incendiu în Japonia în timpul testării unei rachete. Instalația Agenţiei Spaţiale Japoneze a luat foc
12:24 - Semnale de alarmă la Bruxelles după victoria lui Călin Georgescu, scrie Politico. Un analist străin avertizează: „România este super importantă pentru ruși”
12:21 - Profesorul Alexandru Gussi, despre apariția lui Călin Georgescu: Un pumn în față binemeritat. Un salutar moment al adevărului. Șocul colectiv din 24 noiembrie a declanșat spirala re-democratizării
12:03 - Franța și Regatul Unit iau în considerare trimiterea de trupe și companii militare private în Ucraina. Londra neagă aceste informații
11:56 - Mihai Botez (USR): E timpul să alegem între UE și Rusia. Orice ezitare ar putea să ne arunce pe un drum al distrugerii
11:53 - În Laponia nu este zăpadă. Temperaturile au crescut de 4 ori mai repede decât în restul lumii
11:41 - Cristina Prună: Elena Lasconi, o persoană capabilă să mențină România pe drumul vest-european, pentru care s-a murit la Revoluție. Călin Georgescu este pro-rus, pro-Putin și vrea să ne ducă înapoi (VIDEO)
11:30 - Podul peste Dunăre s-a stricat deși nu a fost dat circulației. A fost construit de la zero
11:29 - Negrescu: Sper ca, dincolo de mirajul rețelelor sociale, românii să fie atenți la proiectele concrete. Experimentele politice pot cauza probleme / PSD nu are acum un lider interimar, conducerea e asigurată de colegii aleși la congres (VIDEO)
11:16 - Ionuț Stroe: Ilie Bolojan, un lider care știe să răspundă așteptărilor românilor. Prin seriozitate, prin competență și prin pragmatism, va conduce PNL către o revenire cât se poate de normală și sănătoasă (VIDEO)