Dezvăluiri explozive despre BANII ASCUNȘI ai lui Kim Jong-Un: Cum fentează embargoul economia paralelă a Coreei de Nord!

Dezvăluiri explozive despre BANII ASCUNȘI ai lui Kim Jong-Un: Cum fentează embargoul economia paralelă a Coreei de Nord!

Zâmbește ca un copil tembel și testează bombă după bombă, asmuțindu-și nația asupra "imperialismului" american. Din 2011, de când Kim Jong Un a preluat puterea, numărul testelor nucleare și balistice a crescut și ca numar și ca putere. Și, de fiecare dată, Națiunile Unite au sancționat Coreea de Nord. Țara nu are voie să exporte fier, cărbune, metale preţioase, să importe carburanți, nimeni n-are voie să vândă Phenianului echipamente care ar putea fi utile în plan militar… Şi astea sunt doar o parte dinsancțiunile impuse Coreei de Nord.

Cu toate acestea, Kim Jong Un merge mai departe. Iar întrebarea legitimă a întregului mapamond – pe lângă cea dacă e zdravăn la cap – este cu ce finanțează costisitoarele experimente nucleare, după mai bine de 10 ani de sancțiuni internaționale!

Secretele financiare ale regimului se află în misteriosul Birou 39 – brațul financiar al Partidului Muncitoresc Nord-Coreean.

În centrul Phenianului, undeva în subsolul sediului central al partidului, așa-numitul Birou 39 este gazda unor seifuri imense în care sunt depozitați banii lui Kim Jong Un. Nimeni nu știe cam care e suma. Estimările sunt de la 3-4 miliarde de dolari, până la zeci, scrieStiriletvr.ro.

Kim Kwang Jin, fost finanțist al regimului nord-coreean, explică sistemul unicat al Coreei de Nord care are o economie națională și o alta, paralelă, așa-numita "economie a curții regale", care e controlată de liderul suprem. De acolo vin banii pentru traiul luxos al nomenclaturii și – cel mai important – banii pentru programele militare.

Practic, Biroul 39, de care s-ar ocupa direct chiar sora lui Kim Jong Un, spune presa asiatică, este ca o firmă comercială, care lucrează cu profituri uriașe și care a reușit, până acum, să ocolească sancțiunile internaționale.

"Echipa de specialişti ONU, care monitorizează aplicarea sancţiunilor, a constatat că există foarte multe portiţe şi Coreea de Nord reuşeşte, prin diverse subterfugii, să obţină valută din vânzări de arme şi alte exporturi." -spune și Tom Burgis, reporter de investigații Financial Times.

Biroul 39 are diverse firme-paravan în străinătate, în locuri unde se pot face afaceri fără mari bătăi de cap. În Macao, de exemplu, aveau cel puțin două sedii – unul pentru afaceri cu aur și unul pentru tranzacții cu armament (între timp, închise și mutate). Armele nord-coreene plecau spre Vietnam, Myanmar, Africa, Iran, Siria…

Biroul 39 face toate tranzacțiile cu bani gheață, niciodată prin conturi bancare, pentru a se pierde orice urmă.

O altă sursă de bani sunt muncitorii din străinătate. Nord coreenii merg mai ales în construcții și în industria textilă, în Vietnam, Mongolia, Federația Rusă ori în state africane. Dar aproape toți banii ajung în conturile partidului.

De asemenea, nord coreenii vând și cumpără prin intermediari din diverse colțuri ale lumii, iar mărfurile sunt plimbate pe toate continentele până li se pierde urma.

"Biroul 39 se ocupă de finanţele regimului. Toate fondurile importante de acolo sunt alocate. De acolo se controlează tot, inclusiv fondurile pentru bombe nucleare şi rachete." – explică și Choi Jung-Hoon, un fost oficial nord-coreean, refugiat în străinătate.

Așadar, Biroul 39 "bate"embargoul…

Urmăriți B1TV.ro și pe
`