Armata Republicii Moldova, implicată într-un scandal politic ca urmare a unei decizii luată de Igor Dodon

Armata Republicii Moldova, implicată într-un scandal politic ca urmare a unei decizii luată de Igor Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat miercuri oridinul de suspendare a deciziei luate de executivul de la Chișinău prin care militarii moldoveni vor participa la exerciții militare în Ucraina.

Dodon și-a bazat pe un articol din Constituție care îi permite să ia astfel de decizii. Șeful statului „suspendă actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale”, se precizează în articolul 88 al legii fundamentale.

"Astfel constat că Guvernul a încălcat prevederile Legii cu privire la apărarea naţională, art.33, al.3 care prevede că ”Participarea unor unităţi (subunităţi) ale Armatei Naţionale în afara teritoriului ţării cu efective, armament şi tehnică militară la exerciţii militare comune cu unităţi militare ale altor state se aprobă de către Comandantul Suprem al Forţelor Armate”, și-a motivat decizia Igor Dodon, pe Facebook.

Președintele moldovean a precizat că Republica Moldova este un stat neutru și din acest motiv nu este oportun ca militarii săi să participe la exerciții în afara granițelor.

"Republica Moldova este un stat neutru conform Constituției, iar militarii moldoveni, reiterez, nu trebuie să participe la exercițiile militare desfășurate sub egida unui sau altui bloc militar. Totodată, nu vom împiedica participarea militarilor moldoveni la exerciții pacificatoare sub egida ONU", susține Dodon.

Republica Moldova trebuia să participe la un exercițiu multinațional în Ucraina cu 57 de militari. Guvernul, condus de Pavel Filip, a criticat decizia președintelui afirmând că e lipsită de motiv.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`