Introducerea de către guvern a obligativității plății defalcate a TVA începând cu 1 ianuarie 2018 produce reacții extrem de dure în mediul de afaceri. Oamenii de afaceri și consultanții susțin că această măsură fiscală este una din cele mai nocive aplicate vreodată.
Această măsură va duce la deschiderea de câteva mii de noi conturi la bănci pentru tranzacții cu TVA. În ceea ce priveşte eliberarea sumelor din contul de TVA (un mecanism de restituire), ANAF promite că va dura trei zile din momentul depunerii cererii, iar sumele vor fi virate în conturile curente ale companiilor, şi nu în conturile de TVA, scrie Capital.
Specialiştii susţin că introducerea obligaţiei ca toate firmele din România să plătească TVA într-un cont separat este "o doză letală pentru economie, pentru că o blochează". Analiştii financiari spun că Fiscul nu are capacitatea tehnică să gestioneze implementarea acestei măsuri.
"Statul face experimente pe mediul de afaceri. Nu există nicăieri în lume aşa ceva. Este una dintre cele mai nocive măsuri fiscale. Vor suferi mult companiile mici şi cele care au rulaje mari. Presiunile pe contabilitate vor fi imense. Nici statul nici firmele nu vor beneficia de acei bani. Practic ei sunt blocaţi într-un cont. Singurii beneficiari sunt băncile, care vor câştiga din comisioane", explică specialistul Marius Ghenea
Nu sunt puţine vocile care spun că este, practic, imposibilă aplicarea acestei măsuri.
"N-am auzit încă niciun oficial al Ministerului de Finanţe sau un alt susţinător al acestui proiect care să explice, de exemplu, cum rezolvă contul de TVA problema fraudei din en-gross-urile de pe lângă Bucureşti sau oraşele mari. Ei nu declară. Dacă nu declară, nu depun nimic în cont", se întreabă, retoric, avocatul Gabriel Biriș.
Contul separat de TVA va fi funcţional de la 1 octombrie. Deocamdată este opţional. Însă, de la 1 ianuarie, va deveni obligatoriu, în ciuda opoziţiei ferme a celor din partea mediului privat.
Măsura este prevăzută în Ordonanţa pentru plata defalcată a taxei pe valoare adăugată, aprobată recent de Guvern. Firmele nu vor mai avea, aşadar, acces la banii aferenţi acestei taxe.
Split TVA nu ar fi altceva decat o obligativitate impusă de un Executiv ostil instituţiilor de credit, acuza insa specialiştii.