Introducerea plății defalcate a TVA și majorarea accizelor la carburanți au stârnit critici puternice la adresa guvernului de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
Patronii de firme mici și mijlocii susțin că TVA-ul defalcat nu aduce beneficii reale ofertei statului de a deschide conturi gratuite la Trezorerie și nici facilități fiscale pentru cei care optează mai repede pentru sistemul TVA split. De asemenea, creșterea accizei la carburanți este critică pentru că va duce la creșterea costurilor pentru toate firmele.
”Nu este un ajutor. La sfârșitul anului să ne uităm câte firme s-au înscris voluntar la TVA defalcat. E un indicator bun și ne dăm seama asupra necestății acestei măsuri”, a declarat Florin Jianu, președinte CNIPMMR, conform startupcafe.ro.
”Trezoreria funcționează de la 10 la 12. Și încă face socoteli pe fișe contabile, ca pe vremuri. Nu sunt informatizați aproape deloc”, susține și secretarul general al Consiliului IMM, Liviu Rogojinaru.
”Extrasele de cont se dau pe niște fițuici lungi și au un creion legat acolo și scrii >” , s-a plâns Jianu, fost ministrul pentru IMM-uri la în prima lună a guvernului Grindeanu.
Mai mult, patronii de IMM-uri susțin că prin TVA split vor fi afectați antreprenorii cinstiți, în timp ce firmele incorecte vor face în continuare evaziune fiscală.
”Toate aceste măsuri nu vor avea efectul dorit și vor duce la un blocaj în economie, Întreprinzătorii corecți se conformează întotdeauna, iar măsurile pe care le iei pentru întreprinzătorii incorecți nu sunt și nu trebuie să fie de această natură birocratică și de supra-reglementare, pentru că ei vor lucra în continuare incorect și nu vor fi afectați de contul de TVA”, afirmă Jianu.
Pentru stoparea evaziunii fiscale, Jianu susține că autoritățile ar trebui în loc de TVA split să îmbunătățească sistemele informatice de la ANAF.
”I-am spus ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, când era secretar de stat, că soluția este informatizarea ANAF. E foarte simplu ca printr-un soft să detectezi persoanele străine care își înregistrează firme în România și să le trimiți un control preventiv de la ANAF. Sunt firme care nu plătesc TVA un număr de luni, ani și e foarte simplu să le detectezi cu un soft și să faci un red alert în sistemul informatic și să trimiți controale la acele firme”, a afirmat președinte CNIPMMR.
”Fără concursul celor care lucrează în ANAF, evaziunea fiscală nu este posibilă într-o țară, pentru că banii pot fi detecați, poți să vezi de unde și încotro merg. Deci nu e nevoie să introduci măsuri care blochează economia”, completează Jianu.
Efectele negative ale TVA split pentru firme, în opinia CNIMPPR
Potrivit Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, mecanismul privind plata defalcată a TVA va avea efecte negative semnificative asupra IMM-urilor:
-costuri suplimentare generate de modificarea sistemelor informatice contabile;
-costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare;
-afectarea cash flow-ul și blocarea banilor, deoarece pentru procedurile ANAF nu sunt prevazute termene de aprobare şi sancţiuni;
creșterea birocrației: dublarea numărului de plăți, măsuri suplimentare de verificare și de management pentru TVA (obligația contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligația de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA afferentă achizițiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA și de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor);
-efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt: instituirea plății defalcate a TVA voluntar imediat și obligatoriu începând cu 01 ianuarie 2018;
neclarificarea tuturor aspectelor procedurale (exp. pentru factoring, rețineri de garanții de bună execuție, sume achitate pe baza facturilor de decontare, în numele și contul altei persoane impozabile, compensări, etc.), în condițiile în care se majorează semnificativ amenzile.
Patronii IMM condamnă și majorarea accizelor la carburanți
Antreprenorii reuniți în Consiliul Național al IMM-urilor condamnă și majorarea accizelor la benzină și motorină cu 32 de bani pe litru, în dpuă etape, din septembrie 2017.
Ei se plâng că accizele suplimentare vor avea următoarele efecte:
-Vor crește costurile de transport ale tuturor IMM-urilor.
-Vor crește preșurile tuturor produselor și serviciilor,
-Va afecta completitivitatea IMM-urilor românești la export, existând în UE țări cu prețuri mai mici la motorină și benzină,
-Va afecta creșterea economică și locurile de muncă în sectoarele de activitate cele mai afectate de această creștere a accizelor (transporturi, comerț, agricultură, industria prelucrătoare etc.).