Comparație: Bose OE2 vs. Sony MDR-NC200D – două căști, două posibilități demne de luat în seamă (FOTO)

Orice iubitor de muzică sau de sunet știe cât de mult contează o pereche de căști bune. Orice player, oricât de bun ar fi, de la iPod Touch, până la cea mai ordinară chinezărie, va fi deodată la același nivel cu rivalul său dacă este conectat la căști decente. Alegerea unei perechi poate fi uneori dificilă din cauza ofertei foarte mari de pe piață. Totuși, sunt câteva firme care produc căști bune, oricât de ieftine sau scumpe ar fi. Două modele ale acestor mărci sunt analizate în acest material. Este vorba despre Bose OE2 și Sony MDR-NC200D.

OE2 sunt, după cum sugerează și denumirea lor, a doua generație ”on-ear” produsă de Bose. Cele mai multe review-uri le descriu ca fiind ușoare, foarte confortabile și cu un design util – pentru că se pliază și au firul detașabil – un mare avantaj pentru momentul în care se va strica firul. De asemenea, Bose este recunoscută pentru calitatea foarte bună a sunetului, iar căștile OE2 nu dezmint reputația companiei americane.

Într-adevăr, nu sunt tocmai ieftine, costă cam 115 euro, dar pentru calitățile oferite, sunt o alegere excelentă – sunet de calitate cu detalii bine evidențiate, ergonomie și un bun echilibru al greutății.

Sony MDR-NC200D sunt tot o pereche de căști compacte, apropiate ca preț (154 euro), cu un design creativ (și aceste căști se pliază), bas profund și un sistem foarte bun de anulare a zgomotului de fond (noise cancellation).

Dacă nu-ți permiți o pereche de Bose cu sistem de anulare a zgomotului (semnificativ mai scumpe decât cele analizate aici – peste 200 euro), ai putea să-ți îndrepți atenția către Sony MDR-NC200D pentru că oferă un bun raport calitate – preț.

Design
Cei care au încercat căștile Sony spun despre ele că sunt compacte, ușoare și frumoase, ceea ce înseamnă că producătorul a acordat importanță nu doar sunetului ci și detaliilor privind aspectul și ergonomia. În privința felului în care se așează, trebuie menționat că cele analizate aici nu învăluie urechea ci stau peste ea – din această cauză zgomotul de fond nu este anulat foarte bine. În ciuda acestui amănunt, cei mai mulți specialiști care le-au încercat spun că își păstrează caliltățile audio. Rezistența lor pare destul de bună pentru a face față utilizării zilnice, iar atunci când nu mai sunt folosite se pot plia și așeza într-o carcasă drăguță de protecție oferite în pachet alături de doi adaptori de avion pentru prelungirea firului.

Bose OE2 sunt, după cum spuneam mai sus, a doua generație a acestui model. Design-ul cupei care acoperă urechile este în totalitate nou, ceea ce produce, potrivit Bose, un sunet mai echilibrat și natural fără basul acela deranjant de profund – amănuntul i-ar putea determina însă pe unii să privească cu neîncredere modelul, chiar dacă sunetul este în continuare de calitate.

Căștile Bose sunt mai ușoare și mai mici decât prima generație, lansată în 2008, și sunt excelente din punctul de vedere al confortului și al felului în care se potrivesc pe urechi. Au o problemă doar atunci când mediul în care sunt folosite este mai călduros, în sensul că vor produce un ușor disconfort.

Precum căștile Sony, Bose OE2 se pliază și pot fi păstrate la loc sigur într-o carcasă compactă inclusă în pachet. Nu în ultimul rând, sunt oferite și pe alb, ceea ce poate fi un avantaj estetic în ochii multora.

Performanțe:
Față de modelele Bose cu sistem de anulare a zgomotului de fond, Sony MDR-NC200D pot fi folosite și fără activarea sistemului de anulare a sunetului, ceea ce înseamnă că poți asculta muzică și dacă se termină bateriile AAA care alimentează sistemul. Nu au microfon pentru efectuarea apelurilor însă NC200D dispun de un sistem inteligent de anulare a zgomotului de fond, cu trei moduri (A, B, C) în funcție de sunetele din mediul ambiant.

Pe partea stângă a căștuilor Sony se găsește un buton Monitor alături de switch-ul Artificial Intelligence, care îi permite utilizatorului să audă ce se întâmplă în jurul său fără a le da jos de pe cap.

Sunetul, per ansamblu, este unul de calitate, potrivit celor mai multe review-uri, însă, unele spun că este mai bun dacă nu e activată funcția de anulare a zgomotului de fond. Basul este profund și clar, iar vocile sună natural la un volum potrivit de puternic spre foarte puternic.

Problemele apar atunci când sunt folosite la drum lung, în avion, mașină sau tren. În aceste circumstanțe pot provoca disconfort utilizatorului din cauza înaltelor prea puternice. Problema se poate remedia din egalizator sau preset-urile player-ului care diminuează înaltele. De asemenea se aude un fel de ecou atunci când sistemul de anulare a zgomotului de fond este pornit.

Spre deosebire de Sony, Bose OE2 nu dispun de sistem de anulare a zomotului de fond, dar în ciuda acestui fapt, ele se descurcă foarte bine la acest capitol. Bose susține că noul design al cupelor căștilor oferă un echilibru mai bun al sunetului, care este mai aproape de cel natural. În această privință se aseamănă cu cele Sony. Nu în ultimul rând, echilibrul între bas, medii și înalte este excelent, conform celor care le-au încercat.

Față de precedenta generație OE, căștile Bose se aud ceva mai diferit acum, mai apropiat de natural, fără înflorituri. Mulți ar considera amănuntul ca ceva pozitiv însă cei care preferă un sunet mai amplificat nu le vor aprecia la fel de mult.

Concluzii:
Lăsând la o parte gusturile fiecăruia, căștile Bose sunt foarte confortabile și ușoare, se potrivesc de minune în carcasa cu care sunt oferite. Amănuntul este important pentru cei ce le utilizează zilnic, în metrou sau alte mijloace de transport în comun. De asemenea important este că în spațiile publice nu te vei simți ca și cum ai purta pe urechi o pereche de capace mari. Dacă treci peste prețul lor destul de piperat – 150 euro – atunci sunt alegerea ideală.

De cealaltă parte, și căștile Sony sunt demne de luat în seamă. Calitate excelentă a design-ului – și ele se pliază și pot fi așezate într-o cutie livrată în pachet. Plus că sunt cu aproximativ 80 de euro mai ieftine, detaliu care le pune cel puțin pe aceeași poziție cu cele Bose. Nu sunt tocmai ieftine, comparativ spre exemplu cu o pereche de Sennheiser, însă au un preț rezonabil pentru calitățile oferite – 154 euro – plus că au și sistem de anulare a zgomotului de fond. 

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)