Specialiști, despre frauda uriașă de la CNAS: Au murit oameni din cauza asta / Se fură şi cu card de sănătate şi fără

Specialiști, despre frauda uriașă de la CNAS: Au murit oameni din cauza asta / Se fură şi cu card de sănătate şi fără
Foto:Reporter NTV

Specialiștii din sistemul sanitar nu sunt deloc surprinși de scandalul-monstru izbucnit la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Chiar dacă au fost implementare dosarul electronic și cardul de sănătate, furturile nu s-au oprit, iar dovada e că 80% din bugetul destinat îngrijirilor la domiciliu a fost fraudat, arată procurorii DNA. Iar caracatița infracțională a ajuns până în vârful sistemului, la Marian Burcea, proaspăt demis de la conducerea CNAS. Concret, 10 milioane de euro este nivelul fraudei descoperite de procurorii anticorupţie, informează Adevărul.

De pierdut au avut pacienții, a căror stare de sănătate s-a înrăutățit. Unii dintre ei chiar au murit, pentru că au fost refuzaţi în repetate rânduri, pe motiv că fondurile s-au epuizat.

”Nu ştiam că se petrec astfel de lucruri la un asemenea nivel. Sunt diverse patologii unde ba nu erau destul oameni care să ofere aceste îngrijiri la domiciliu, ba se refuzau dosare pe motiv că erau incomplete. Erau şi voci care spuneau că pentru îngrijirile la domiciliu se dau bani iar pacienţii nu beneficiau, în realitate, de acele servicii, dar dovezi nu au existat niciodată. Se pare că totul era un conglomerat la cel mai înalt nivel. Se fură la nivel central, nu la nivel de medic sau pacient, iar acest lucru s-a demonstrat din nou, odată cu acest dosar”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), pentru Adevărul.

Acesta mai susține că introducerea cardului de sănătate și a dosarului electronic a fost o investiție inutilă deoarece se fură în continuare: ”Se fură şi cu card şi fără card. La câţiva ani de la implementarea lui, noi încă nu avem date referitoare la câţi pacieţi există în sistem, pe patologii. Dimpotrivă, chiar şi cu card, lucrurile vor merge înainte. Poate a fost o investiţie bună acest document electronic, dar lăcomia este prea mare. De asemenea, este un vid legislativ, sunt tot felul de portiţe prin care casele pot deconta asemenea servicii fără să observe cine trebuie”.

La rândul său, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor condamnă în termeni duri furturile din sistem, în dauna bolnavilor: ”Au murit oameni din această cauză. Nu au avut acces la serviciile medicale la domiciliu, pentru că alţii depuneau sute de dosare şi dacă urmăriţi istoricul CASMB veţi vedea şi 400 şi 500 de dosare cu numere unul după altul sau foarte apropiate. (…) Am găsit asistente şefe care întocmeau dosarele pacienţilor. Luau foaia de observaţii, făceau acolo xerox, copie după actul de identitate, recomandarea în toate exemplarele cerute de CNAS. Pacienţii nu ştiau nimic, se trezeau că vine cineva la domiciliu. Practic, el nu alegea furnizorul, se trezea că vine cineva. Găsim astfel de cazuri la Spitalul Pantelimon, la Institutul Fundeni, am găsit la Elias, am găsit şi în Spitalul Municipal”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`