ONU: Două transporturi de armament din Coreea de Nord către Siria au fost interceptate, în ultimele șase luni

ONU: Două transporturi de armament din Coreea de Nord către Siria au fost interceptate, în ultimele șase luni
Foto: romanialibera.ro

Două transporturi nord-coreene către o agenție guvernamentală siriană responsabilă de programul de armament chimic al țării au fost interceptate în ultimele șase luni, se arată într-un raport confidențial al ONU, citat de Reuters.

"Grupul investighează raportul privind cooperarea ilegală dintre Siria şi Coreea de Nord în domeniul rachetelor balistice, arme convenţionale şi al substanţelor chimice interzise", au scris experţii în raportul de 37 de pagini.

"Două state membre au interzis transporturile destinate Siriei. Un alt stat membru a informat grupul că are motive să creadă că mărfurile fac parte dintr-un contract KOMID cu Siria", potrivit raportului.

KOMID, Corporația pentru Dezvoltarea Minelor din Coreea a fost inclusă pe lista neagră de către Consiliul de Securitate al ONU în 2009, fiind descrisă ca principalul dealer și exportator de rachete balistice și arme convenționale pentru Coreea de Nord.

Experții ONU susțin că activitățile investigate între Siria și Coreea de Nord au inclus cooperarea în domeniul programelor cu rachete din Siria şi întreţinerea şi repararea sistemelor de apărare antiaeriene ale regimului de la Damasc.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`