Creşterea costului de trai, mai ales a cheltuielilor cu utilităţile şi a costurilor cu locuinţa, sau frica de a-şi pierde locul de muncă sunt aspectele care îi îngrijorează cel mai mult pe români în 2017, potrivit unui sondaj desfăşurat de compania britanică de cercetare GfK. Și evoluţia economiei le dă emoții românilor, informează B1 TV.
Creşterea costurilor de trai reprezintă un motiv de preocupare pentru 29% dintre români, în contextul în care 21% sunt îngrijoraţi pentru evoluţia economiei în următoarea perioadă.
Sondaj: Ce-i îngrijorează pe români
#DIRECT_ONE_601lr2#
O altă grijă care nu le dă pace românilor este pierderea locului de muncă, urmată de lipsa veniturilor disponibile şi presiunea cheltuielilor medicale sau din domeniul educaţiei.
Printre principalele cheltuieli care pică greu pe umerii românilor sunt utilităţile. Iar 15% spun că ratele la casă sau chiriile le ridică foarte mult costurile de trai. Alţi
12% se simt împovăraţi de prețurile alimentelor, îngrijorare urmată îndeaproape de preocuparea pentru costurile medicamentelor.
Costurile guvernează şi modul în care românii îşi gestionează banii.
35% susţin că nu resimt nicio diferenţă în cheltuielile lor zilnice faţă de anul trecut, în timp ce doar 15% din numărul participanţilor se declară precauţi când vine vorba de cheltuieli.
Iar când apar cheltuieli neaşteptate, mai mult de jumătare dintre români fac faţă situaţiei cu un împrumut pe termen scurt de la instituţii financiare nebancare, în timp ce 21% ar lua un împrumut din bancă. Doar 23% dintre români ar apela la rude sau prieteni pentru bani, iar alţi 12% ar folosi mai de grabă economiile personale.
Cât priveşte responsabilitatea românilor faţă de împrumuturi, studiul arată că 92% dintre cetăţeni nu fac împrumuturi mai mari decât pot rambursa fără să aibă probleme.
Studiul GfK a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de aproximativ patru mii de persoane din patru ţări europene, dar și din Mexic.