Cutremur de 3 pe scara Richter în Vrancea. Seismologul Dan Rău: Probabilitatea unui cutremur major după 2012 este mare

Cutremur de 3 pe scara Richter în Vrancea. Seismologul Dan Rău: Probabilitatea unui cutremur major după 2012 este mare
Foto: ziarulring.ro

Un cutremur cu magnitudinea de 3 pe scara Richter s-a produs vineri dimineața la ora 08:28, în Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 145 de kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), la aproximativ 51 de kilometri de Focșani și 16 kilometri de Nereju.

Zeci de astfel de cutremure de mică intensitate au avut loc în ultimele zile în România, iar seismologii spus că Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic .

Într-o intervenție telefonică în exclusivitate pentru B1 TV, în emisiunea Viața e frumoasă, Dan Rău, șeful secției de seismologie de la Observatorul Seismologic Timișoara, a declarat că probabilitatea unui cutremur major în 2012 este mare și că trebuie să fim pregătiți.

Recent, Dan Rău a menționat că în zona Vrancei se observă o activitate seismică de 1.000 de ani și că la fiecare 35 de ani se așteaptă un seism major în România. Ceea ce ar însemnat că un cutermur major ar urma să se producă în 2012, având în vedere că ultimul a fost în 1977.

”În seismologie nu operăm cu certitudini, operăm cu probabilități” a subliniat Rău. ”Nu am spus că va fi un cutremur după 2012, ci că probabilitatea de a se produce este mai mare.”

”Nu ar trebui să constituie pentru nimeni o surpriză și cu atât mai puțin să se acopere să spună că ne-a prins nepregătiți” a avertizat el.

Dan Rău a menționat că nu poate face afirmații sigure în acest sens și că seismologii au de multe ori păreri divergente, însă există și un consens asupra unor aspecte.

”Dacă ne situăm într-o zonă activă din punct de vedere seismic,nu se pune problema adacă va fi sau nu va fi cutermur, ci doar când va fi. Mult mai important este să fim pregătiți” a spus el.

Expert în seismologie, despre probabilitatea producerii unui cutremur

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_14836').select();" id="embed_text_14836" />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`