Gură de oxigen pentru Euro: Grecia anticipează o reducere a datoriilor private până la sfârșitul săptămânii

Gură de oxigen pentru Euro: Grecia anticipează o reducere a datoriilor private până la sfârșitul săptămânii
Foto: rte.ie

Ministrul de Finanțe al Greciei, Evanghelos Venizelos, a declarat că țara sa ar putea ajunge la o înțelegere cu investitorii privați în vederea reducerii datoriilor suverane până la sfârșitul săptămânii. Declarația oficialului grec vine după ce negocierile cu creditorii privați care fuseseră suspendate vineri au fost reluate.

Negocierile privind reducerea cu 50% a datoriilor grecești cu băncile și investitorii fuseseră suspendate vineri, iar Institutul Internațional de Finanțe observa atunci că discuțiile nu produseseră “reacții constructive ale părților”.

“Potrivit estimărilor noastre am putea ajunge la un accord până la sfârșitul săptămânii”, a declarat, joi, Evanghelos Venizelos, citat de bbc.com.

Grecia mai are nevoie și de un ajutor financiar din partea UE și FMI, dar a doua tranșă a pachetului de sprijin este condiționată tocmai de acordul cu creditorii privați.

În condițiile în care elenii sunt obligați potrivit înțelegerilor anterioare să restituie peste două luni o parte a banilor primiți până acum, un nou ajutor din partea UE și FMI, a căror delegație este așteptată săptămâna aceasta la Atena, este esențială pentru evitarea intrării în imposibilitate de plată.

Condițiile acordului

Liderii europeni au agreat în principiu anul trecut că investitorii privați vor trebui să renunțe la recuperarea a 50% din sum ape care le-o datorează Grecia, dar creditorii privați trebuie să fie și ei de accord cu această soluție.

Reprezentantul în negocieri ai acestora este Institutul Internațional de Finanțe. potrivit informațiilor oferite de unele surse apropiate discuțiilor câteva fonduri de investiții blochează acordul, fie în speranța că vor obține o reducere mai mică a datoriilor, fie pentru că își doresc un default al Greciei în condițiile în care sunt asigurate în această situație.

Fără acest accord și în lipsa unei noi tranșe de la FMI și UE, Grecia ar putea intra în imposibilitate de plată, în martie având de restituit 14,4 miliarde de euro din împrumuturile primite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`