Noi amănunte în dosarul campaniei lui Mircea Geoană: Insomar emitea rapoarte de cercetare pentru a pierde urma banilor încasați

Noi amănunte în dosarul campaniei lui Mircea Geoană: Insomar emitea rapoarte de cercetare pentru a pierde urma banilor încasați
Foto: kristofer.ro

Procurorii DNA anchetează noi amănunte legate de dosarul omului de afaceri Ioan Niculae, mai exact legătura dintre Insomar şi mai multe societăţi specializate în afaceri cu statul, care au plătit sute de mii de euro pentru studii total inutile.

Bănuiala procurorilor este că, prin Insomar, institutul controlat de Sorin Ovidiu Vîntu, s-au spălat bani şi au fost adunate sumele pentru campania electorală din 2009 a candidatului PSD, Mircea Geoană. Un amănunt care a atras atenţia DNA a fost acela că institutul controlat de Vîntu şi-a încetat activitatea imediat după ce au început cercetările în cauză.

Personajele acestui nou dosar sunt Gheorghe Teodorescu, prieten şi fost asociat cu Sorin Ovidiu Vîntu, Viorel Hrebenciuc, fostul şef de campanie al lui Mircea Geoană, deputatul Robert Negoiţă, precum şi oamenii de afaceri Emilian Dinescu şi Sebastian Ghiţă.

De asemenea, într-o anchetă separată din dosarul lui Ioan Niculae, autorităţile verifică mai multe contracte fictive prin care omul de afaceri a sponsorizat campania lui Mircea Geoană.

Şase contracte ale fostului institut de sondare a opiniei publice au atras atenţia procurorilor DNA. Primul dosar vizează o factură emisă de Insomar prin care accepta plata sumei de aproape 360 de mii de lei de la PSD. Pentru a se pierde urma banilor, institutul emite un raport de cercetare.

O altă înţelegere de aproximativ 820 de mii de lei a fost încheiată cu o altă firmă.

Procurorii notează că aceasta nu era singura modalitate prin care PSD a primit bani de la Insomar. Unele contracte fantomă derulate prin Insomar şi ajunse la PSD ajung la halucintanta sumă de 1.000.000 de euro. În campania din 2009, Ioan Niculae s-a arătat dispus să plătească aceşti bani pentru promovarea lui Mircea Geoană. Însă banii aveau scopuri precise.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:47 - Amenda primită de o femeie din Sibiu care și-a pozat buletinul de vot. Cum s-a dat de gol
16:39 - Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Pe ce loc se situează la nivel european
16:32 - Slatina: Tânăr, observator al procesului electoral, bătut de apropiaţi ai primarului Mario De Mezzo. Victima a ajuns la spital cu un ochi tumefiat (FOTO)
16:26 - Refuzul lui lui Klaus Iohannis de a vorbi cu jurnaliștii după vot, taxată de CTP: „Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani ”
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)