Nicolae Mustea (65 de ani) este singurul salvamontist care a ajuns să iasă la pensie. După sute de vieți salvate, statul a considerat că o pensie de 1.400 de lei îi este suficientă. Asta în timp ce unii, precum chestorul Cornel Ciocoiu, ajung să primeasă simultan și un salariu de cel puțin 10.000 de lei și o pensie de circa 13.000 de lei. (Detalii AICI)
“Este foarte puţin. Nu poţi să mai faci salvare în munţi după 55 de ani, e demonstrat medical. Eu cumva am tras de mine, am reuşit, asta cu multe sacrificii. Nu e corect pentru mine, pentru cei care practică meseria asta”, a declarat Nicolae Mustea, pentru Libertatea.
Până la Revoluţie, salvamoniştii erau voluntari și de-abia în 2003 profesia de salvamontist a fost reglementată. Totuși, nici astăzi nu există norme de aplicare.
”De aceea, sunt pensionar la 65 de ani, iar în Europa pensionarea se produce la 55 – 58 de ani, cel târziu. Randamentul nu mai este același, chiar dacă dispui de o foarte mare tehnică. Nu mai poți fugi în rând cu colegii”, a explicat Mustea.
Sabin Cornoiu, directorul Salvamont România, spune că salvamoniştii au o viaţă grea pentru că sunt prea puţini pentru a fi băgaţi în seamă de guvernanţi şi de parlamentari. Meseriaşii din acest domeniu nu ajung la pensie pentru că nu rezistă fizic după 55 de ani decât rar, şi nici salariile nu sunt foarte mari, aşa că după 40 de ani, cei mai mulţi fac altceva. Un salariu de salvator montan este în jur de 2.500 de lei.
“Noi suntem aşa, de spectacol. Suntem buni de arătat cum intervenim şi salvăm pe cineva. În rest, suntem ai nimănui”, a mai spus resemnat Nicolae Mustea.
Acesta a mai precizat că și acum își mai ajută colegii când poate.