Industria alimentară rămâne unul dintre sectoarele sensibile la evaziunea fiscală. Specialiştii estimează că evaziunea a ajuns să reprezintă mai mult de jumătate din vânzările de alimente. Cele mai multe fraude s-au constatat la comerţul cu produse de panificaţie, legume, fructe şi carne.
Potrivit patronatelor din domeniu alimentar, evaziunea fiscală din panificaţie se ridică la 80 la sută din totalul pieţei. La carne, se ridică la 500 milioane de euro anual.
„Principalele motive ale exaziunii fiscale sunt tva ul exagerat de mare pentru o piaţă care era abia în formare şi a doua cauză şi ne asumăm ce spunem este faptul ca se permite evaziunea fiscală. evaziunea fiscală este şi o sursă de finaţare”, a declarat președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta), Sorin Minea.
Piaţa neagră a industriei alimentare a fost estimată în 2011 la aproape 10 miliarde de euro, cu două miliarde mai mare ca în 2010.
„Pe primul loc se situează legumele şi fructele, unde avem confiscări de peste 2 milioane de euro, pe locul doi avem cereale, iar pe locul trei carne și preparate din carne”, a spus comisatul adjunct în ANAF, Gabriel Cărbunaru.
Anul trecut, Fiscul a descoperit o evaziune de un miliard de euro, dar fenomenul comerţului la negru rămâne în continuare greu de controlat. De pierdut au în mare parte consumatorii, care se aleg cu produse de proastă calitate şi scumpe.