Nepurtarea centurii de siguranţă şi depăşirea vitezei cu 20 km/oră nu vor mai fi sancţionate

Nepurtarea centurii de siguranţă şi depăşirea vitezei cu 20 km/oră nu vor mai fi sancţionate
Foto: ziaruldeastazi.ro

Folosirea telefoanelor fără dispozitiv hands-free, nesemnlaizarea schimbării direcţiei de mers, depăşirea cu cel mult 20 km/oră a vitezei admise, şi nepurtarea centurii de siguranţă, nu vor mai fi pedepsite decât cu avertisment scris, anunţă capital.ro.

Potrivit modicărilor aduse Legii 1995/2002 privind circulaţia pe drumurile publice,următoarele fapte săvârşite de persoane fizice se vor pedepsi doar cu avertisment:

-   Imposibilitatea înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea poliţistului rutier, când participanţii la trafic nu deţin aceste documente în acel moment din motive obiective
-    Depăşirea cu maxim 20km/oră a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv
-    Conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puţin 10km/oră sub limita minimă obligatorie
-    Nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers
-    Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate
-    Nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule conduse de persoane care au mai puţin de un an vechime  de la dobândirea permisului de conducere
-    Folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu execepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip “mâini libere”.

Potrivit legii, amenda se aplică doar dacă şoferul a mai primit anterior un avertisment scris, iar avertismentul se anulează după şase luni, dacă şoferul nu mai comite nicio contravenţie.

Vor fi sancţionate cu 2-3 puncte de penalizare:

-         oprirea nejustificată pe banda de urgenţă

-         depăşirea cu 21-30 km/oră a vitezei maxime admise

-         nepăstrarea distanţei corespunzătoare

-         nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere

-         mersul înapoi

-         schimbarea benzii

-         staţionarea neregulamentară

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:56 - Diana Stoica (USR): „Nu există un context în care CEDO să întoarcă o decizie a CCR de anulare a alegerilor, care a produs efecte / E o scuză pentru a continua să amâne alegerile”
21:55 - Cum păstrezi proaspăt cât mai mult timp un avocado? Iată câteva trucuri simple
21:46 - Românii, nevoiți să caute metode de a-și suplimenta venitul din cauza noilor măsuri fiscale. Ce soluție au găsit
21:40 - Avocata lui Georgescu, despre anularea alegerilor: 9 milioane de români au fost declarați practic lipsiți de discernământ. Iohannis ocupă ilegal funcția. Guvernul e ilegitim, așa că orice act al său e nul de drept și infracțiune (VIDEO)
21:26 - S-a înregistrat cea mai caldă noapte de 7 ianuarie de când se fac măsurători în România. Câte grade au fost la Sibiu după miezul nopții
21:19 - Diana Buzoianu (USR): Alegerile în luna mai, de fapt, ne arată că au fost împinse în funcție de calendarul politic al PSD și PNL. Democrația din România este una care se clatină (VIDEO)
21:09 - Țara care și-a bătut propriul record pentru executarea celor mai multe femei într-un an. Cifrele sunt îngrijorătoare
21:08 - Dâmbovița: Cine era biciclistul care a murit după ce un șofer băut a dat cu mașina peste el
20:51 - România va vinde Germaniei gaze din exploatările din Marea Neagră. Burduja: Proiectul va aduce 20 de miliarde de euro la buget. Suntem bucuroși să contribuim la proiectul european de eliminare a dependenței de gazele rusești (VIDEO)
20:49 - Traseul din România unde siguranța pasagerilor din trenuri depinde de rezistența unui buștean. „O minune a făcut să nu avem accidente serioase”