Nicușor Constantinescu, încă un dosar la DNA

Nicușor Constantinescu, încă un dosar la DNA
Foto: ziarelive.ro

Procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Nicușor Constantinescu într-un nou dosar. Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța este acuzat de abuz în serviciu și complicitate la evaziune fiscală.

În același dosar sunt urmăriți penal și Cristian Gheorghe Darie, fost vicepreședinte al CJ Constanța, pentru complicitate la abuz în serviciu, Mariana Belu, secretar al județului Constanța, pentru complicitate la abuz în serviciu, și George Adrian Gâmbuțeanu, director al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, pentru evaziune fiscală. De asemenea, persoana juridică Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța este acuzată de evaziune fiscală.

”În calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, în anul 2013, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu încălcarea Legea nr.15/1990, în legătură cu adoptarea și punerea în aplicare a Hotărârii Consiliului Județean nr.313/2013. Hotărârea respectivă a stat la baza acordării unor subvenții către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, deși aceasta înregistrase profit. În acest fel a fost a fost provocată o pagubă de 21.977.096 lei la bugetul județului Constanța și s-au obținut foloase necuvenite pentru R.A.J.D.P. Constanța”, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii susțin că Nicușor Cosntantinescu a fost ajutat de Darie, care a inițiat proiectul, și de Belu, care a avizat pentru legalitate hotărârea de consiliu, deși aceasta contravenea Legii 15/1900.

”Subvențiile acordate R.A.J.D.P. de către Consiliul Județean Constanța au reprezentat în realitate plăți pentru lucrări pe care regia le făcuse în beneficiul autorității locale, dar pentru care nu emisese facturi. Prin înregistrarea acestora drept venituri din subvenții și nu ca venituri din activitatea comercială, concomitent cu omisiunea R.A.J.D.P. Constanța de a emite facturi pentru contravaloarea lucrărilor, de a calcula, evidenția, colecta și vira către bugetul taxa pe valoare adăugată, suspecții Gâmbuțeanu Adrian George și Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța au produs un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 5.446.652 lei, reprezentând contravaloarea TVA aferentă lucrărilor nefacturate Consiliului Județean Constanța”, se mai arată în comunicatul DNA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`