Israelul a renunțat la măsurile de securitate de la moscheea al-Aqsa: Palestinienii sărbătoresc victoria 

Israelul a renunțat la măsurile de securitate de la moscheea al-Aqsa: Palestinienii sărbătoresc victoria 
Foto: matzav.com

Israelul a renunțat la măsurile de securitate impuse în complexul unde se află moscheea al-Aqsa, astfel că palestinienii pot intra din nou în lăcașul de cult. Decizia vine la la capătul a aproape două săptămâni de proteste soldate cu moartea unor palestinieni și cu sute de răniți, informează Al Jazeera.

Oficiali ai autorității islamice Waqf, cea care administrează locul sfânt a anunțat joi că musulmanii ar trebui să se bucure de victoria pe care au obținut-o.

Autoritățile israeliene au ridicat balustrade, porți și schele pe care au fost amplasate camere de supraveghere la intrarea în moschee, susținând că măsura a fost luată în urma unui atac de pe 14 iulie.

Imediat au izbucnit proteste masive ale palestinierilor care au contestat măsurile sporite de securitate. Neputând să se roage în moscheia al-Aqsa, oamenii și-au spus rugăciunile în stradă.

La un moment dat, tensiunile au escaladat, izbucnind confruntări violențe între protestatari și forțele de ordine. cel puțin șase palestinieni și-au pierdut viața în timpul violențelor, iar spitalele nu au putut face față numărului foarte mare de răniți.

Iordania a salutat decizia Israelului de a renunța la baricade, catalogând-o drept ”un pas esențial către calmarea situației”, potrivit unei declarații a ministrului Informațiilor, Mohammad al-Momani.

Complexul care găzduiește moscheea al-Aqsa, care include și Domul Stâncii, este cel de-al treilea loc sfânt al islamului, după Mecca și Medina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`