Proprietarii mașinilor înmatriculate între 1 iulie 2008 și 31 dec. 2011 pot cere bani de la stat. Iată procedura

Proprietarii mașinilor înmatriculate între 1 iulie 2008 și 31 dec. 2011 pot cere bani de la stat. Iată procedura
Foto: romaniainternational.com

Începând cu această săptămână proprietarii de autoturisme care și-au înmatriculat mașinile între 1 iulie 2008 și 31 decembrie 2011 își pot recupera diferența între taxa plătită la acea dată și noua taxă de poluare care a intrat în vigoare vineri. Termenul în care vor fi soluționate cererile este de 45 de zile.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, anticipează că totalitatea plăților către solicitanți nu va depăși 200 de milioane de lei. Noua taxă prevede o taxă pe emisiile poluante al cărei cuantum este cu până la 25% mai mic decât cea prevăzută de normele intrate în vigoare la 1 iulie 2008, proprietarii care au plătit vechea taxă fiind îndreptățiți potrivit noii legi să recupereze diferența de taxă.

Recucuperarea sumei plătite în plus față de noua taxă se va face cu respectarea Codului de Procedură Fiscală, deci suma va fi returnată numai după ce se vor deduce din ea eventualele datorii fiscale neachitate de aceștia.

Sunt și cazuri în care noua lege va acționa diferit, provocând inechități majore. Astfel, posesorul unei Dacii Logan din 2006 care va dori să-și vândă autoturismul va fi nevoit să țină seama când fixează prețul de faptul că viitorul proprietar va plăti o taxă de aproape 1.300 de euro la înmatriculare. Pe când o persoană care și-a acumpărat și înmatriculat în 2007 un Audi A3, fabricat în 2006, nu va mai achita nici o taxă, deși la acea dată a plătit o taxă de doar 200 de euro, potrivit zf.ro.

Noua taxă, speră cei de la Ministerul Mediului, va crește veniturile Fondului de Mediu cu 336 de milioane de lei, prin aplicarea acesteia tuturor mașinilor înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, atât din țară cât și din străinătate.

Dosarul pentru recuperarea diferenței

Pentru recuperarea diferenței achitate potrivit vechii legi posesorii de autoturisme trebuie să se prezinte la organele fiscale cu chitanța fiscală sau ordinul de plată care dovedește plata. Dosarul trevuie să mai conțină copiile cărții de identitate a vehicolului și a certificatului de înmatriculare, însoțite de originale.

Plata diferenței se va face la ghișeele organelor fiscale sau la ghișeul Trezoreriei Statului în baza notei de aprobare a restituirii.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:28 - Speciile de animale care nu vor mai putea fi ucise începând cu 2027. A fost aprobat proiectul de lege
13:28 - Decizie: Toate companiile de petrol, gaze și carburanți să plătească din 2025 impozit de 0,5% din cifra de afaceri. Inclusiv firmele mici
13:22 - Nicolae Ciucă: Ciprian Ciucu, o revelație a alegerilor locale din București. A demonstrat că este un primar al cetățenilor și merită să fie alături de Emil Boc și Ilie Bolojan în primii cei mai buni edili ai PNL (VIDEO)
13:12 - Ciprian Ciucu, despre investițiile Primăriei Sector 6 în Educație: „Va fi construit cel mai important și cel mai fain colegiu tehnic din țară – și asta vă promit – la PTTR” (VIDEO)
12:59 - Un român a amenințat că aruncă un bloc în aer, în Italia: „Nu-mi găsesc un loc de muncă și m-a părăsit soția”
12:52 - Blinken a ajuns în Israel, pentru discuțiile de încetare a focului din Gaza, a 11-a oară după ce a început războiul
12:45 - Alexandru Dimitriu îl acuză pe Piedone de abuz în serviciu la Primăria Sectorului 5: „100 de milioane de lei sunt date prin achiziții directe” (VIDEO)
12:26 - Nicolai Tand și Sorin Brotnei riscă șapte ani de închisoare în Indonezia. Ce infracțiune gravă au comis participanții la Asia Express
12:24 - Ciprian Ciucu, la învestirea pentru un nou mandat de primar al Sectorului 6: Le mulțumesc cetățenilor și consilierilor locali / Am recuperat undeva spre 40 de hectare de spații verzi, pe care le-am redat comunității (VIDEO)
12:13 - Harvey Weinstein a fost diagnosticat cu cancer de măduvă osoasă. Ar fi trebuit să fie judecat din nou în noiembrie