Scurgere catastrofală de date confidențiale în Suedia. Informaticieni români implicați

Scurgere catastrofală  de date confidențiale în Suedia. Informaticieni români implicați
Foto: dcnews.ro

Premierul suedez Stefan Lofven a anunțat luni începerea unei anchete privind o scurgere de date confidențiale prin care "Suedia și cetățenii suedezi au fost expuși la riscuri", potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Breșa de securitae a fost creată prin decizia agenției naționale de transport pentru a externaliza serviciile informatice către IBM Suedia, în 2015.

IBM a subcontractat o parte din servicii, astfel informaticieni din România și Cehia care nu erau autorizați din punct de vedere al securității, au primit acces la registrul permiselor de conducere.

Potrivit, noului director al agenției, Jonas Bejfvenstam, contractul a fost încheiat rapid, ocolind anumite legi și proceduri interne.

Forțele armate au arătat sâmbătă că ar putea să fi fost compromisă identitatea unor agenți secreți, informații despre personalul și vehiculele militare, planuri de apărare și urgență.

Premierul suedez a declarat luni că un colaborator l-a informat despre scurgerea de date abia în ianuarie, deși informația era cunoscută de miniștrii apărării și de interne încă din 2016, iar ministrul justiție știa din 2015.

Agenția suedeză de transport a informat nu deține un registru al vehiculelor militare și că nu există indicii că respectivele date ar fi fost folosite în mod abuziv.

IBM Suedia a refuzat să comenteze, declarând că nu discută niciodată public problemele clienților.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`