Cursul schimb și evoluțiile de pe bursă, puține fluctuații după patru zile de proteste. Care ar putea fi impactul economic asupra României?

Cursul schimb și evoluțiile de pe bursă, puține fluctuații după patru zile de proteste. Care ar putea fi impactul economic asupra României?
Foto: attainablemind.com

Protestele din ultimele zile de pe tot cuprinsul țării ar putea avea un impact nefavorabil asupra stabilității relative din economia românească din ultimele luni. Deocamdată manifestările nu au afectat cursul de schimb sau evoluțiile de pe bursă, dar nu este exclus să asistăm la fluctuații nedorite în viitorul apropiat.

Potrivit calculelor analiștilor de la Ziarul Financiar, pagubele din centrul Bucureștiului, după patru zile de protest se ridică la circa 200.000-250.000 de euro, fiind vandalizate mai multe bănci, magazine şi mobilier stradal. Reacţia dură a forţelor de ordine şi violenţele i-au făcut pe proprietarii de cafenele din Centrul istoric să îşi închidă locaţiile.

Majoritatea analiștilor sunt de părere că protestele vor duce la o percepţie de instabilitate socială şi politică în ochii investitorilor. Riscurile concrete se vor simți prin accesul mai scump la finanţare, consideră analistul Aurelian Dochia.

„S-ar putea să apară momentul în care investitorii, pieţele, să înceapă să diferenţieze România. (…) Dacă se opresc protestele, am putea să ne strecurăm poate cu un uşor avantaj. Scenariul cu cele mai bune şanse ar fi să scăpăm oarecum neatinşi de decizia S&P. Dacă mişcările de protest se extind, se creează impresia de instabilitate, ceea ce va antrena riscuri mai mari şi consecinţe negative concretizate în accesul mai scump la finanţare”, a comentat analistul Aurelian Dochia.

Există de asemenea pericolul ca România să fie depunctată de agențiile rating și s-ar putea să observăm o mişcare pe piaţa CDS-urilor, avertizează analistul Daniel Dăianu.

Evoluția cursului valutar din România nu a fost afectată de manifestările recente pentru că astfel de violențe au avut loc în toată Europa în ultima vreme, consideră Vlad Muscalu, economist ING Bank.

”Leul nu a părut să fie afectat de evenimentele recente, chiar dacă acestea au atras o atenţie ‘generoasă’ în presa internaţională, deoarece investitorii probabil au devenit mai puţin sensibili la astfel de evenimente pe parcurs” a spus el.

Luni, premierul Emil Boc a avertizat de asemenea că evoluția financiară pe termen mediu și lung ar putea fi afectată și încrederea investitorilor străini va scădea.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`